27. 09. 2021.
Sjednica NSRS prekinuta, nastavak sutra

Sjednica NSRS prekinuta, nastavak sutra

Sjednica NSRS prekinuta, nastavak sutra

Sjednica je prekinuta na tački o Izvještaju o radu Ministarstva unutrašnjih poslova za prethodnu godinu, prema kojem su u navedenom periodu evidentirana 11.252 krivična djela, što je za 1,3 odsto manje u odnosu na 2012. godinu.

Ministar unutrašnjih poslova Srpske Radislav Јovičić rekao je danas da je stanje bezbjednosti u Republici u prethodnoj godini bilo na zadovoljavajućem nivou i da je Ministarstvo odgovorilo bezbjednosnim izazovima.

Poslanik SNSD-a Drago Tadić rekao je da je MUP napravio tokom prethodne godine značajan iskorak u tehničkom i materijalnom smislu, ali je neophodno povećati broj zaposlenih i obezbijediti 24-časovno prisustvo policije na terenu.

Poslanik SDS-a Nenad Stevandić upozorio je na veliki broj neriješenih slučajeva najtežih krivičnih djela, među kojima su ubistvo Milana Vukelića, slučaj “Đurović” i pitanje zemljišta Poljoprivredne škole u Banjaluci.

Poslanici bi sutra trebalo da razmatraju i Izvještaj Garantnog fonda za prethodnu godinu, Godišnji izvještaj Ombudsmena za djecu Republike Srpske i Konačni izvještaj o provođenju Strategije za borbu protiv nasilja u porodici do 2013. godine.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dušica Savić rekla je da je Klub poslanika ove stranke napustio sjednicu zbog neprimjerenog i uvredljivog obraćanja poslanika NDP-a Vojislava Gligića poslanicama SNSD-a i najavila da će zatražiti da bude kažnjen u skladu sa poslovnikom.

Savićeva nije precizirala o kakvim je uvredama riječ, navodeći da se pojedini opozicioni poslanici već nekoliko puta naprimjereno obraćaju ženama poslanicima vladajuće koalicije na seksističkoj osnovi.

„I ranije smo u nekoliko navrata upozoravali i pokušavali da problem riješimo na civilizovan način, kako to dom u kome se nalazimo i zaslužuje. Ništa manje nisu izložene uvredama ni žene poslanici drugih klubova, ali ovo što je danas izgovorio jedan naš kolega iz opozicionih redova zaista je prevršilo svaku mjeru“, rekla je Savićeva.

Ona je dodala da incidentu na težini daje i to što potpredsjednik Narodne skupštine Snežana Božić, koja je u tom trenutku predsjedavala sjednicom, nije iskoristila mogućnost da zaustavi takvu vrstu komunikacije.

„Ovim putem pozivam i sve žene koje obavljaju novinarski posao da na najoštriji način osude ovakvo ponašanje pojedinih naših kolega koji kontinuirano na neprimjeren način vrijeđaju svoje koleginice“, rekla je Savićeva.

Prema njenim riječima, Klub posdlasnika SNSD-a tražiće izvinjenje od poslanika NDP-a Vojislava Gligića.

BOŽIĆEVA TVRDI DA JE POSTUPILA PO POSLOVNIKU

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Snježana Božić tvrdi da je uradila sve po poslovniku i da nisu tačni navodi poslanika SNSD-a da nije na vrijeme reagovala kada je bilo dobacivanja iz opozicionih redova u parlamentu Srpske.

„To nije tačno, svi mogu dobiti stenogram. Onaj ko predsjedava parlamentom ne može uvijek ni vidjeti, ni čuti šta jedni drugima kažu“, rekla je Božićeva danas novinarima u Banjaluci.

Božićeva je navela da je podsjetila kolege sa njene desne strane iz opozicije da ne dobacuju dok govori poslanik SNSD-a Dušica Savić.

„Možete pitati gospođu Savić, ko joj je i šta rekao. Obavila sam konsultacije sa kolegama iz SDS-a, koji su mi rekli da niko nije koleginici dobacio“, rekla je Božićeva.

Ona je dodala da je ovo „jedna farsa SNSD-a“, da bi skrenuli pažnju sa važne teme kao što izvještaj o radu MUP-a Republike Srpske na neke periferne stvari.

Poslanički klub SNSD-a prozvao je potpredsjednika Narodne skupštine Srpske Snježanu Božić, koja je predsjedavala sjednicom, da nije na vrijeme reagovala tokom incidenta u parlamentu.

Poslanici SNSD-a su napustili sjednicu parlamenta Republike Srpske tokom rasprave o izvještaju o radu MUP-a Srpske za 2013. godinu, nakon čega je data polučasovna pauza.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender