19. 01. 2022.
Razmotren izvještaj o MUP-u

Skupština RS: Žabe i konji posvađali poslanike

Ipak, ponekad, valjda kada neki poslanici ustanu na lijevu nogu, ili zbog kišovitog i tmurnog vremena koje traje već nekoliko dana, u skupštinskim klupama začuju se vrijeđanja, psovke i prijetnje.

Poslanik NDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vojislav Gligić izjavio je da ženama iz Kluba poslanika SNSD-a nije uputio seksističke uvrede tokom rasprave o izvještaju o radu Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske za prošlu godinu, prenosi danas Srpska novinska agencija.

Gligić je objasnio da nije učestvovao u diskusiji i da nije replicirao tokom današnje rasprave, već da je samo mimo Poslovnika rekao primjedbu ne prijavljujući se.

“Tokom replike, poslanik SNSD-a Dušica Savić rekla je da ideja o banci hrane, kako su je predložili Mladi socijaldemokrati, postoji i u 21 zemlji EU, a ja sam rekao da nije dobro sve što dolazi iz EU i da ona i Mladi socijaldemokrati ne treba da dižu noge kao žaba i da se potkivaju, jer žaba nije konj”, rekao je Gligić novinarima.

On je dodao da mu je nakon toga poslanik SNSD-a rekao da “ne vrijeđa damu”, na šta mu je on odgovorio “da šuti”, nakon čega su poslanici SNSD-a napustili skupštinsku salu.

Neki tvrde da je Gligić opsovao poslanika SNSD-a, Srđana Mazalicu.

Gligić: Nisam rekao u mikrofon

Gligić je rekao da ne vidi razlog zbog kojeg bi se izvinjavao ženama iz Kluba poslanika SNSD-a i da je njegova jedina greška što je povrijedio Poslovnik i to “rekao mimo mikrofona”.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Željko Mirjanić pozvao je poslanike da poštuju član 162 Poslovnika i da izbjegavaju riječi koje poslanike dovode u neprijatnu situaciju.

On je dodao da je Klub poslanika SNSD-a napustio sjednicu jer su ženama iz ovog kluba upućene riječi protivne članu 162 i 163 Poslovnika, ali i zato da bi se izbjegla svađa ili mogući incident koji je mogao da uslijedi.

Sjednica skupštine nastavljena je nakon pauze raspravom o izvještaju o radu MUP-a za prošlu godinu.

Vlajki: Razlike između lupetanja i laganja

Osuđujući neprimjeren rječnik u Narodnoj skupštini upućen na račun predsjednice Vlade RS, potpredsjednik RS Emil Vlajki rekao je, da su izrazi ”lupetanje” i ”laganje’, pored toga što su uvredljivi, dva potpuno različita izraza.

“Prva riječ znači da neko tko tako govori nema pojma što govori. Drugi izraz znači da neko ko nešto govori namjerno ne govori istinu. Drugim riječima, ne može se ‘lupetati’ i ‘lagati’ istovremeno. Bilo bi dobro, da oni koji nastoje vrijeđati druge, da ne vrijeđaju sebe nepoznavanjem značenja izraza koje upotrebljavaju”, objasnio je Vlajki.

Može biti da Premijerka nije dala potpunu informaciju o onome o čemu je govorila, ali za to postoje mnogi uljudniji izrazi, dodao je potpredsjednik.

Vlajki kaže da predsjedavajući Skupštine nije bio na visini, jer je tolerisao takvo izražavanje.

”Možda bi bilo dobro, unutar poslovnika o radu Skupštine, donijeti neku vrst bon-tona, pravila učtivog ponašanja kojima bi se štitio dignitet kako onih o kojima se govori, tako i onih koji takve izraze upotrebljavaju predstavljajući sebe u krajnje ružnom svjetlu”, zaključuje potpredsjednik RS.

(Kontakt radio/agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender