19. 01. 2022.
UEFA prijeti: ’Vječiti’ bez navijača?

UEFA prijeti: ’Vječiti’ bez navijača?

UEFA prijeti: ’Vječiti’ bez navijača?

Na prvoj međunarodnoj konferenciji Fakulteta za sport na temu “Menadžment bezbjednosti sportskih takmičenja”, najviše pažnje je privuklo predavanje Dereka Kirkvuda, komesara za bezbjednost takmičenja u nadležnosti UEFA.

„U UEFA radim od 2007. godine i iza sebe imam puno iskustva. Na posljednjem Evropskom prvenstvu koje je organizovano u Poljskoj i Ukrajini, zadatak mi je bila edukacija i nadgledanje sprovođenja mjera bezbjednosti u Ukrajini. Sve je proteklo u najboljem redu, a ja bih da naglasim da UEFA ne služi da bi kažnjavala već pravovremeno edukovala sve Saveze. Želimo prije svega da isključimo nasilnička i nacionalna istupanja na utakmicama pod našim pokroviteljstvom“, rekao je Kirkvud.

Kirkvud je istakao da ne krije da je dobro upoznat sa stanjem na našim stadionima, ali se nije na tome zaustavio.

„Poznati ste u Evropi po utakmicama Zvezde i Partizana. Vjerovatno ću gledati i predstojeći derbi. Takođe, ono što je važno, a želim da naglasim jeste da vaši stadioni ne zadovoljavaju bezbjednosne kriterijume, a znamo svi da su utakmice u regionu pune nacionalističkog naboja. Treba, dakle, donijeti i sprovoditi zakone da se to spriječi. Engleska je pravi primjer. Želja Evrope je da se porodice vrate na stadione, a Srbija mora da se zamisli nad sudbinom svojih najvećih stadiona“, upozorio je Kirkvud.

Dosta pažnje privuklo je i predavanje Žarka Zečevića, bivšeg predsjednika fudbalskog kluba Partizan.

„Za bezbjednost su potrebna dva elementa a mi ih već imamo. Riječ je Zakonu o sprečavanju nasilja u sportu i Pravilnik FSS o bezbjednosti. I pored toga oni su samo mrtva slova na papiru umjesto da se sprovode u djelo.

Primer za brzo rješavanje zaista gorućih problema imamo iz Engleske. Margaret Tečer je preko noći donijela zakon, porušila ograde između igrališta i publike, a problema poslije drastičnih kažnjavanja nema. Imamo pravi recept ali ne želimo da ga primjenjujemo. Čuo sam upozorenje i gospodina Kirkvuda, a i moje je mišljenje da Srbija neće moći da organizuje utakmice od evropskog značaja pod pokroviteljstvom UEFA. Pa zbog koga ili radi čega igramo fudbal,ukoliko Zvezda, Partizan ili neki drugi ne mogu u Evropu preko svojih stadiona, pred svojom publikom“,

(B92, Sport)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender