Vučićeva vlada miri Vašington i Moskvu

Dva osnovna kvaliteta

– Nova vlada će imati dva osnovna kvaliteta koje nije imala nijedna pre u dužem periodu novije političke istorije. Kao prvo, ima homogeno jezgro moći, odnosno stranku i lidera koji mogu da nametnu svoju volju i imaju u očima nacije prepoznatljivu odgovornost – kaže politički analitičar Dragomir Anđelković.

Došao je, kako kaže, kraj političkoj maskaradi u „kojoj se nije znalo ko je za šta zadužen“. Kao drugo, Anđelković ističe da oni koji će biti stub vlade pokazuju hrabrost da se suoče s ključnim problemima Srbije.

– Do sada se od problema bežalo u demagogiju, pa su se teškoće gomilale umesto da se smanjuju – smatra ovaj analitičar i dodaje da ćemo, izgleda, sada dobiti vladu koja će biti dovoljno snažna da spase naš nacionalni brod od kretanja opasnim vodama inercije ka sigurnoj katastrofi.

Realno balansiranje

– S obzirom na naš geopolitički položaj, to je jedini osnov za uspeh u globalnoj areni. Već smo videli da to nije ni suludi otpor Zapadu, ni snishodljivo pristajanje na sve. Za nas je spasonosan samo realan model balansiranja između Istoka i Zapada, što deluje da će biti kurs nove vlade – kaže Anđelković.

Branko Radun, politički analitičar, kaže da je nova vlada jedna od retkih koja ima podršku SAD, Brisela i Moskve. Anđelković, takođe, smatra da Srbija kreće ka politici balansa prema velikim silama i statusu neformalne nesvrstanosti.

Ekonomski analitičar Dejan Miljković kaže da je Aleksandar Vučić predstavio sasvim jasne strukturalne reforme i da se „razlikuje od svih dosadašnjih mandatara jer je prezentovao i pravac i konkretne poteze koje planira da napravi“.

– Strategija obećava. Efekte te strategije nećemo odmah osetiti, pa ni posle nekoliko meseci, ali je bitno zadržati taj pravac – kaže Miljković. Ističe da je bitno i da Vučićev tim podrži njegove planove i obogati ih novim idejama.

(Kurir)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender