Poplave u Srpskoj: Pod vodom kuće i oranice

Poplave u Srpskoj: Pod vodom kuće i oranice

Poplave u Srpskoj: Pod vodom kuće i oranice

Kiša koja u Srpskoj pada već danima izazvala je velike probleme, mnoga domaćinstva su poplavljena, oranice su pod vodom, saobraćaj je na pojedinim putevima obustavljen, a vodostaji rijeka i dalje su u porastu.

Posebno zabrinjavaju prognoze meteorologa koji i za naredne dane najavljuju kišovito vrijeme.

Najkritičnije je juče bilo u Gradišci gdje su odsječene desetine domaćinstava u potkozarskim selima Lužani, Turjak, Dragelji, Mašići i Vilusi u kojima je do daljeg obustavljena nastava. Načelnik Komunalne policije i Civilne zaštite u Gradišci Boško Pucar rekao je da su u stalnom kontaktu sa mještanima u ugroženim selima.

– U nekoliko domaćinstava je ušla voda, dok je desetina zarobljena bujicama, a njihovi pomoćni objekti i njive su poplavljene. Regionalni put je zatvoren za saobraćaj jer se voda izlila na kolovoz i predstavlja opasnost za vozače. Ekipa Civilne zaštite i vatrogasne jedinice pomoću čamaca je obišla zarobljena domaćinstva i uručila im hranu i pitku vodu – kazao je Pucar i dodao da su jedno domaćinstvo pokušali da evakuišu, ali su ljudi odbili da izađu iz kuće.

Mještani sela Dragelji kažu da ne pamte ovakve bujice.

– Ovo je katastrofa, voda iz sata u sat raste i po pola metra, a bujica nosi sve pred sobom. Voda nam je ušla u kuću – kaže jedan mještanin sela Dragelji.

Mještani sela Lužana u borbi sa vodom pokušavaju da spasu tehniku i stvari, koje prebacuju u potkrovlje.

– Voda velikom brzinom nadolazi, dok su kanali začepljeni i ne mogu velike količine vode da prime, pa se ona vraća u domaćinstva. Pokušavamo da se izborimo uz pomoć vreća i pumpi – ističe mještanin Lužana Rade Trivić.

Zbog izlivanja vode juče ujutro je obustavljen saobraćaj na regionalnom putu Čatrnja – Turjak u mjestu Dragelji, gdje je poplavljeno oko 200 metara saobraćajnice. Zbog učestalih padavina raste vodostaj rijeke Save, ali i rječica u potkozarskim selima gdje se stvorila bujica od rijeka Jablanice i Lubine, koja nosi sve pred sobom.

Kritično je i u opštini Jezero, gdje se rijeka Jošavka izlila u centru na ušću u Plivu. Ako padavine potraju, u ovoj opštini planiraju da proglase prvi stepen odbrane od poplava.

– Ugroženo je desetak kuća i ako se nastave padavine, moraćemo evakuisati stanovništvo – rekao je načelnik opštine Dušan Šajin.

Situacija je ozbiljna i u pojedinim banjalučkim naseljima gdje voda ozbiljno prijeti da ugrozi domaćinstva. U naselju Karanovac u nekoliko kuća su poplavljeni podrumi, dok su bašte potpuno potopljene.

– Godinama se borimo sa poplavama. Voda se veoma približila kući, a s obzirom na to da ne prestaje da pada, plašim se šta će biti idućih dana. Imam i kokoške i svinje koje su takođe ugrožene – kazala je mještanka Karanovca Vera Tešanović.

 

most na savi

Ništa bolja situacija nije ni kod njenih rođaka koji su izbacivali vodu iz poplavljenog podruma.

– Uspjeli smo da iznesemo stvari koje su bile u podrumu. Više od polovine dvorišta je poplavljeno i sa strepnjom očekujemo dane pred nama – kazala je Ljubinka Tešanović.

Rijeka Jošavka u opštini Čelinac izlila se iz korita i na dvije lokacije poplavila veći dio obradivog i neobradivog zemljišta. U porastu je i nivo Vrbanje pa Čelinčani strahuju i od njenog izlivanja.

Zbog obilnih kiša, rijeka Vrbas je u srbačkoj opštini poplavila manji broj poljoprivrednih parcela u selu Kukulje, a obližnja domaćinstva nisu ugrožena.

Iz Republičke uprave Civilne zaštite saopšteno je da su u značajnom porastu vodostaji Sane, Une, Vrbanje, Ukrine i njihovih pritoka.

Poljoprivrednici

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS Vladimir Usorac kaže da bi, s obzirom na to da se kiša najavljuje do 10. maja, moglo da bude problema jer će se sjetva odužiti. Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije Ljubo Maletić kaže da je kukuruz veoma osjetljiv na ovo vrijeme.

– Situacija je kritična. Ako kiša nastavi da pada, ove godine neće biti nešto posebno ni voća ni povrća, odnosno svega što je ispod “golog neba” – naglasio je Maletić.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender