28. 09. 2021.
Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina genocida

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina genocida

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina genocida

Parastos i pomen nevinim žrtvama ustaškog zločina genocida u koncentracionom logoru Јasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini biće služen i sutra u 12.00 časova u Spomen-području “Donja Gradina”, na teritoriji opštine Kozarska Dubica.

Služenju parastosa prethodiće polaganje vijenaca na grobnom polju “Topole” u 11.30 časova, a obraćanje zvaničnika planirano je u 13.00 časova.

Očekuje se da komemorativnom skupu u Donjoj Gradini prisustvuju brojni predstavnici javnog, kulturnog i političkog života Srpske i Srbije, kao i visoka delegacija Izraela.

U okviru programa obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina genocida u koncentracionom logoru Јasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini, u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici sutra u 9.00 časova biće služena sveta arhijerejska liturgija.

Istog dana u jutarnjim časovima u Spomen-području “Donja Gradina” biće otvorena izložba likovnih i literarnih radova o temi “Žrtve ustaškog zločina genocida”.

U sistemu koncentracionih logora Јasenovac, Donja Gradina predstavlja najveće stratište tog logora, koje se prostire na 116 hektara na kojima se nalazi 64.800 metara kvadratnih masovnih grobnica.

Srpsko, jevrejsko i romsko stanovništvo dovođeno je iz Potkozarja i drugih dijelova zloglasne Nezavisne države Hrvatske i odmah u kolonoma vođeno je na gubilište u Donju Gradinu.

Nakon likvidacije, leševi su zakopavani ili bacani u rijeku Savu.

U Donjoj Gradini vršen je i zločin kuvanja leševa u kazanima, od čega su ustaše pravile sapun, što predstavlja jedan od najmonstruoznijih zločina u Drugom svjetskom ratu.

Sistem koncentracionih logora Јasenovac predstavlja najveće stratište u Drugom svjetskom ratu na teritoriji nekadašnje Јugoslavije.

Prema procjenama stručnjaka, u periodu od 1941. godine do 1945. godine u tom logoru ubijeno je više od 700.000 djece, žena i staraca, naviše Srba, Јevreja i Roma.

Koncentracioni logor Јasenovac osnovala je i njime upravljala Nezavisna država Hrvatska. Po načinu ubijanja, jasenovački logor smatra se najmonstruoznijim gubilištem koje je tokom rata postojalo u svijetu.

Program obilježavanja utvrdio je Odbor za obilježavanje Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina genocida u koncentracionom logoru Јasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini, kojim predsjedava predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Radio-televizija Republike Srpske sutra će direktno prenositi parastos i pomen u Donjoj Gradini.

(RTRS)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender