Pomen žrtvama ustaškog genocida Donjoj Gradini

Pomen žrtvama ustaškog genocida Donjoj Gradini

Pomen žrtvama ustaškog genocida Donjoj Gradini

Vijence su položili preživjeli logoraši i potomci žrtava iz Republike Srpske i Srbije, predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine, Igor Radojičić, delegacija Vlade Republike Srpske koju čini sedam ministara i premijerka, Željka Cvijanović, potpredsjednik Republike, Emil Vlajki, izaslanik člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojše Radmanović i savjetnik predsjednika Republike Srpske, Arie Livne.

Na grobnom polju “Topole” u Donjoj Gradini vijence su položili i predstavnici Savjeta ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH, konzul Srbije u Banjaluci, delegacija Svjetske organizacije Roma i Roma iz BiH, ambasadori i predstavnici ambasada iz Rusije, Češke, Velike Britanije, NJemačke, SAD, Holandije, Belgije i Luksemburga.

Vijence su položili delegacije izraelskog grada Modina, Grada Banjaluka i Opštine Kozarska Dubica, delegacije preživjelih jasenovačkih logoraša iz Srbije, SUBNOR-a Republike Srpske, Boračke organizacije Republike Srpske i drugih boračkih udruženja, civilnih žrtava rata, Oružanih snaga BiH iz Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka, delegacija Јevreja iz BiH i političkih partija.

Na grobnom polju “Hrastovi” biće služen parastos svim nevino stradalim žrtvama.

Prije polaganja vijenaca, jutros, u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici služena je sveta arhijerejska liturgija, a u Spomen području “Donja Gradina” otvorena je izložba likovnih i literarnih radova o temi “Žrtve ustaškog zločina genocida”.

Nakon polaganja vijenaca, na mjestu stradanja u Donjoj Gradini biće služen pomen sa pravoslavnom, jevrejskom i romskom molitvom, nakon čega je predviđeno i obraćanje zvaničnika.

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina genocida u koncentracionom logoru Јasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini počelo je sinoć u Kozarskoj Dubici izvođenjem oratorijuma “Golgota jasenovačka”.

Donja Gradina predstavlja najveće stratište u sistemu koncentracionih logora “Јasenovac”, koji je formiran u avgustu 1941. godine, neposredno nakon proglašenja Nezavisne Države Hrvatske. Prema nekim procjenama, u Gradini je ubijeno i zakopano više od 360.000 ljudi, pretežno Srba.

Prema istraživanjima stručnjaka, u periodu između 1941. i 1945. godine u sistemu koncentracionih logora “Јasenovac” ubijeno je oko 700.000 djece, žena i staraca. Među stradalima je bilo najviše Srba, Јevreja i Roma.

Prema načinu ubijanja, jasenovački logor je ocijenjen kao najmonstruoznije stratište koje je tada postojalo u svijetu, a koji je osnovala i njime upravljala NDH.
Ј.V.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender