28. 09. 2021.
Vučić predložio kompletnu vladu

Vučić predložio kompletnu vladu

Vučić predložio kompletnu vladu

Prema prijedlogu budućeg premijera Vučića, prvi potpredsjednik vlade i ministar spoljnih poslova biće Ivica Dačić, a vlada će imati još tri potpredsjednika.

Za ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine Vučić je predložio Snežanu Bogosavljević Bošković, a za ministra kulture i informisanja Ivana Tasovca, koji je i dosad bio na toj funkciji. Oko ta dva ministarska mjesta do posljednjeg dana je bilo nedoumica.

Kako se navodi na sajtu Skupštine Srbije, Vučić je prijedlog sa spiskom 18 predloženih imena članova Vlade podnio na osnovu člana 127. Ustava Republike Srbije.

Pred Dačića, kao šefa diplomatije, prema prijedlogu, potpredsjednici vlade su i prof. dr Zorana Mihajlović, koja je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, dr Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, i dr Kori Udovički, ministar državne uprave i lokalne samouprave.

Za ministra finansija predložen je Lazar Krstić, ministra pravde Nikola Selaković, a ministra omladine i sporta Vanja Udovičić, koji su i do sada obavljali te funkcije.

Za ministra privrede predložen je dr Dušan Vujović, za ministra rudarstva i energetike Aleksandar Antić, za ministra unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, za ministra odbrane Bratislav Gašić, za ministra prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja dr Srđan Verbić, za ministra zdravlja dr Zlatibor Lončar.

Aleksandar Vulin je predložen za ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, dok su Jadranka Joksimović i mr Velimir Ilić predloženi za ministre bez portfelja, navodi se u saopštenju.

Posebna sjednica Skupštine Srbije, na kojoj će biti birana nova vlada, zakazana je u nedjelju za 11 sati.

Predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković sazvala je posebnu sjednicu sa jednom tačkom dnevnog reda – izbor vlade i polaganje zakletve predsjednika i članova vlade, objavljeno je na skupštinskom sajtu.

Prema Zakonu o vladi, vladu bira republički parlament poslije konstituisanja na prijedlog mandatara.

Skupština odlučuje o izboru vlade u cjelini, a vlada je izabrana većinom glasova od ukupnog broja poslanika.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender