10. 07. 2020.
Pripremite kišobrane, očekuju nas obilne padavine

Pripremite kišobrane, očekuju nas obilne padavine

Ljeta nema ni u avgustu!

Tako ćemo, kako kažu, po svim prilikama ovu godinu zapamtiti po čudnom vremenu, neuobičajenu i sa dosta ekstremnih nepogoda, koje su otišle u sasvim drugom smjeru u odnosu na prošlu, kada su nas zadesile suše i visoke temperature.

“Avgust neće kao prethodnih godina biti stabilan s anticiklonom i sa suvim vremenom, nego će biti dosta promjenjiv i često će se javljati nestabilnosti u poslijepodnevnim časovima, a često će biti i sparno s temperaturama iznad 30 stepeni, ali ne onako ekstremno kako to zna biti”, kazao nam je Igor Kovačić, meteorolog pri Hidrometeorološkom zavodu RS.

Ipak, kako dodaje, za razliku od jula, očekuje se nešto više sunčanih dana i s višim temperaturama, posebno na jugu i prema moru, gdje će biti manje padavina.

“Neke naznake pokazuju kako bi između 14. i 20. avgusta moglo biti više povoljnijeg perioda, dok bi kraj mjeseca mogao biti s novim padavinama”, kazao je Kovačić i dodao kako se nastavak padavina može očekivati i za jesen.

Inače, pojedini specijalizovani sajtovi predviđaju i još lošije vremenske prilike za avgust, s tim da meteorolozi pozivaju na to da se ovi podaci uzimaju s rezervom.

Tako, na primjer, popularna veb stranica Accuwether prognozira za Sarajevo čak 12 dana u avgustu sa grmljavinskim nevremenom, devet djelimično sunčanih dana i tek jedan dan bez padavina, dok za ostatak mjeseca kažu kako će biti promjenjiv i sa kišom.

Stručnjaci iz oblasti zaštite životne sredine smatraju kako na stručnim osnovama i standardima treba ostvariti balans između privrednog i urbanog razvoja da bi se preduprijedili rizici od poplava i drugih klimatskih poremećaja koje su ovo područje zadesili u posljednjih nekoliko mjeseci.

Moguće bujične poplave

Hidrometeorološki zavod RS upozorio je da zbog obilnijih padavina, koje se očekuju narednih dana, može doći do bujičnih poplava manjih vodotoka u sjevernom i sjeverozapadnom dijelu RS.

Meteoalarm Republičkog hidrometeorološkog zavoda za danas na potencijalno opasno vrijeme upozorava regije Bihać, Prijedor, Banjaluka, Sarajevo, Tuzla, Višegrad, Foča i Trebinje.

(Nezavisne novine)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender