10. 07. 2020.
Kako da naučite strani jezik za tri mjeseca

Kako da naučite strani jezik za tri mjeseca

Kako da naučite strani jezik za tri mjeseca

Ovo su njegovi savjeti koji će vam pomoći da u tome uspijete.

1. Govorite naglas stranim jezikom od prvog dana

Početnici ne treba da se boje da će nešto pogrešno izgovoriti ili kako će loše zvučati. Najvažnije je da odmah počnete da govorite naglas.

2. Prvo naučite praktične fraze

Prvo naučite jednostavne fraze sa kojima ćete moći da komunicirate o osnovnim potrebama. “WC gdje” možda ne zvuči elokventno, ali je razumljivo i kasnije će vam pomoći u savladavanju pravilnih rečenica.

3. Zaboravite učenje tačne gramatike

Ovaj savjet vezan je uz prethodni. U početku nije bitno da pravilno koristite gramatiku stranog jezika jer će ta pravila kasnije biti usvojena.

4. Vježbajte jezik sa izvornim govornikom preko Skajpa

Lujis tvrdi kako su internet i Skajp jedan od najboljih alata za učenje. Korištenjem ovih besplatnih usluga izvorni govornik engleskog jezika iz SAD-a može razgovarati sa izvornim govornikom bilo kojeg stranog jezika na svijetu.

5. Slušajte lokalne radio stanice

U potpunosti uronite u strani jezik slušajući lokalne radijske stanice koje ga koriste u svom programu. Lujis za to preporučuje “TuneIn”, online bazu radijskih stanica širom svijeta.

6. Vježbajte jednominutni uvod o sebi

Uz pomoć izvornog govornika napišite i naučite jednominutni uvod o sebi. Ovo je brzi način učenja jednostavnog vokabulara i fraza.

7. Izbjegavajte generičke kurseve

S obzirom da je u početnoj fazi učenja najbitniji personalizirani feedback, Lujis ne preporučuje upisivanje generičkih kurseva stranih jezika koji previše generaliziraju i ne pomažu početniku. Umjesto toga na internetu možete da potražite besplatne alate za učenje kao što su “Duolingo” i “italiki”.

8. Spremno odvojite puno vremena za vježbanje

Ljudi koji su voljni da uče jezik svakodnevno u nekoliko mjeseci mogu steknu zavidno znanje.

9. Ne težite savršenstvu

Početnici često naiđu na probleme jer odmah žele da dosegnu fazu savršenog znanja i razočaraju se kad u tome ne uspiju. Ne pokušavajte da budete savršeni i neka vam greške ne predstavljaju neugodu.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender