13. 07. 2020.
Kriminalci kupuju vaučere od građana

Kriminalci kupuju vaučere od građana

Kriminalci kupuju vaučere od građana

Portparol MUP RS Mirna Šoja istakla je da je svaka zloupotreba platnih kartica po vaučer modelu Fonda solidarnosti krivično djelo i da će takvi slučajevi biti procesuirani.

„Imamo informacije da je bilo zloupotreba ovih kartica. S obzirom na to da je platna kartica namjenjena građanima koji su u katastrofalnim poplavama pretrpjeli štetu u domaćinstvima i glasi na ime korisnika, pa je i prilikom plaćanja karticom neophodan njegov lični potpis, nije moguće da je koristi bilo koje drugo lice“, istakla je Šoja.

Prevaranti nastoje da se domognu kartica vrijednih 5.000 maraka za par hiljada maraka i u tome koriste muku očajnih građana koji žele da dođu do novca.

U policiji tvrde da je riječ o krivičnom djelu koje će biti najoštrije sankcionisano.

Zloupotrebama pogoduju i problemi sa kojima se građani susreću tokom kupovine namještaja i građevinskog materijala za obnovu poplavljenih kuća. Građani se žale da kod brojnih prodavaca postoje razna ograničenja po pitanju kupovine posredstvom vaučera. Žale se na nedostatak željene robe, mali izbor građevinskog materijala, loš kvalitet ili skupoceni namještaj koji prodavac odredi za prodaju putem vaučer modela.

Zato su neki od njih odlučili da svoje vaučere prodaju prevarantima kako bi došli do novca.

Jedna Banjalučanka kao primjer je navela da joj je prodavac ponudio garnituru vrijednu čak 3.000 maraka.

„Drugi problem je što prodavci odrede dvije ili tri vrste pločica ili laminata koje moramo kupiti“, kaže ona.

Igor Kljajić, mještanin banjalučkog naselja Lazarevo, čija kuća je takođe prertpela štetu u poplavi, kaže, da je problem što u banjalučkim salonima namještaja nema tražene robe, tako da u njima vaučer praktično ništa i ne vrijedi.

„Jednostavno, došli smo u situaciju da nam vaučeri ostaju neiskorišćeni. Prodavci namještaja nam kažu da nemaju robu koju tražimo. U drugim radnjama ponuda robe je ograničena, dok u nekim prodajnim salonima sve funkcioniše kako treba“, rekao je Kljajić.

Član Odbora za finansije SDS Slaviša Raković rekao je da su ugovori sa trgovcima neodređeni.

„I rokovi izmirenja obaveza postavljeni su vrlo neodređeno, pa se postavlja pitanje ko će snositi trošak finansiranja robe „trebovane“ vaučerima. Zato se dešava da trgovci ne daju svu robu i vaučere tretiraju kao drugorazredni instrument plaćanja, a građani kojima je novac potreban odmah prodaju vaučere ispod nominalne vrijednosti“, kazao je on.

Ugovor sa Fondom solidarnosti za obnovu Republike Srpske potpisalo je više od 100 privrednih društava. Na računu za posebne namjene Ministarstva finansija, opštem deviznom računu i „pejpal“, zaključno sa 29. julom, za pomoć poplavama ugroženom stanovništvu, uplaćeno je ukupno 6.056.343 KM.

(Novosti)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender