19. 01. 2021.
Špirić: BiH će prije nestati nego bankrotirati

Špirić: BiH će prije nestati nego bankrotirati

Špirić: BiH će prije nestati nego bankrotirati

“Ekonomska situacija u BiH je složena, kao i u svim zemljama, ali bankrot nije na vidiku”, rekao je Špirić, komentarišući pisanje britanskog magazina “Juromani” da BiH ima najveće šanse da bankrotira u skorije vrijeme.

Prema njegovim riječima, riječ je o predizbornoj priči kako bi druge političke snage od narednih opštih izbora došle na vlast.

“Pričom o bankrotu želi se poslati poruka da jedino promjene na izborima mogu donijeti stabilnost”, naveo je Špirić, dodavši da je svoje prste u to uplela međunarodna zajednica.

Konstatujući da BiH neće bankrotirati, on je ocijenio da bankrot prije prijeti nekim drugim državama.

“Situacija nije vesela u BiH i ona se nalazi u sličnoj poziciji kao i sve države u regionu, ali je možda stabilnija”, rekao je Špirić.

BiH ima najveće šanse da bankrotira u skorije vrijeme, a nalazi se ispred Bjelorusije, Ukrajine i Ruande, piše magazin “Juromani”.

Prema navodima magazina, razlozi za mogući bankrot su majske poplave zbog kojih se zemlja dodatno zadužila, visoka stopa nezaposlenosti, korupcija i kontinuirana politička nestabilnost.

BiH je i dalje u B rejtingu prema kreditnom rangu “Mudija” i “Standard i pursa”, dok su druge zemlje koje imaju sličnu situaciju i rizik od bankrota rangirane u kategoriju C.

Dodik i Cvijanovićeva garanti nastavka stabilnosti RS

Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić izjavio je da je stabilnost RS u prethodnih osam godina počivala na tome što su predsjednik RS i član Predsjedništva BiH iz Srpske bili iz iste partije, te da će njena stabilnost u budućnosti zavisiti od toga.

“Republika Srpska je osam godina počivala na stabilnosti, političkoj i svakoj drugoj, iz razloga što su predsjednik Srpske i član Predsjedništva iz Republike Srpske pripadali jednoj političkoj partiji – SNSD-u. Na jednoj strani Milorad Dodik kao predsjednik, na drugoj Nebojša Radmanović kao član Predsjedništva”, rekao je Špirić.

Prema njegovim riječima, i dalje će politička i svaka druga stabilnost Republike Srpske zavisiti od tog odnosa da predsjednik Srpske i član Predsjedništva dolaze iz iste političke partije.

“Na narednim izborima imamo samo jednu političku partiju koja je ponudila oba kandidata, a to je SNSD – Milorada Dodika za predsjednika Republike Srpske i Željku Cvijanović za člana Predsjedništva”, podsjetio je Špirić.

On je dodao da SNSD ima izgrađenu strategiju klasičnog odnosa i odnosa naroda prema Republici Srpskoj.

“Sve ove druge opcije koje iz različitih partija nude predsjednika i člana Predsjedništva, rečeno narodnim rječnikom, žjednim okom gledaju u puru, a drugim u začinž. Tu se ne vidi Republika Srpska i sva ta njena nestabilnost će počivati na tome”, istakao je Špirić.

Prema njegovim riječima, stabilnost počiva na istoj viziji, što opozicija nema.

“Oni da imaju isti pogled na Republiku Srpsku, bili bi ista politička partija. Oni nemaju istu viziju o poziciji Republike Srpske, to ima samo SNSD, koji je i dao kandidata za predsjednika i Predsjedništvo”, zaključio je Špirić.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender