27. 11. 2021.
Dobor kod Modriče: Traže da se kolektivno isele zbog čestih poplava

Dobor kod Modriče: Traže da se kolektivno isele zbog čestih poplava

Dobor kod Modriče: Traže da se kolektivno isele zbog čestih poplava

Pejić kaže da su, uz zahtjev za preseljenje domaćinstava iz naselja Dobor, plavnog područja Mjesne zajednice Modriča četiri, načelniku opštine Mladenu Krekiću dostavljeni i zaključci sa zbora građana, održanog prošle sedmice.

“Na zboru, kome je prisustvovalo 150 mještana naselja Dobor, opštinsko rukovodstvo i delegat u Vijeću naroda Srpske Novka Marković, zaključeno je da opština formira komisiju za procjenu imovine lica koja su se opredijelila za preseljenje, da se zvanično pokrene inicijativa za to, obezbijede sigurne lokacije za gradnju kuća, te da se od Vlade, domaćih i stranih vladinih i nevladinih institucija i organizacija zatraži pomoć za gradnju novih kuća”, rekao je Pejić.

On je istakao da će Vladu Republike Srpske sa zaključcima upoznati načelnik opštine koji je, pred Skupštinom opštinom Modriče, nakon majskih poplava pokrenuo inicijativu za indentifikaciju slobodnih građevinskih placeva, koji bi mogli biti dodijeljeni građanima sa područja ugroženog poplavama.

Milijana Lukić, član Inicijativnog odbora za prikupljanje izjava mještana o iseljenju iz plavnog u sigurno područje Modriče, kaže da se za ovu inicijativu opredijelilo 150 od ukupno 209 domaćinstava u ovom naselju.

Stanovnici naselja Dobor su na zboru građana poručili da se boje poplava koje su od 2001. godine, kada je formirano ovo naselje, do posljednjih ove godine pričinile ogromnu štetu i stvorile nesigurnost i strah kod mještana.

U naselju Dobor živi 1.218 izbjeglih i raseljenih lica iz BiH i bivših republika SFRJ, prenose agencije.

Foto: Dobor (arhiva)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender