08. 12. 2021.
SAD ohrabrene napretkom Srbije

SAD su spremne i za napade u Siriji

Dempsi je danas rekao da postoji mogućnost da se američki savjetnici pridruže iračkim trupama u borbi protiv islamskih ekstremista, kao i da su SAD spremne za napade na islamiste u Siriji ali da će to biti dugoročna i umjerena operacija.

General Dempsi je precizirao, govoreći na panelu u Senatu, da američki savjetnici imaju za cilj da pomognu iračkim snagama kad je riječ o planiranju, logistici i koordinisanju vojnih napora koalicionih partnera u borbi protiv članova ekstremističke grupe Islamska država (ISIL).

“Ukoliko stignemo do tačke kada bi, po mom mišljenju, naši savjetnici trebalo da se pridruže iračkim trupama u napadima na određene mete ISIL-a, preporučiću to predsjedniku”, rekao je Dempsi obraćajući se Vojnom komitetu američkog Senata, prenosi AP.

General Dempsi i ministar odbrane Čak Hejgel odgovarali su na brojna pitanja poslanika na prvom sastanku posvećenom proširenoj vojnoj kampanji predsjednika Baraka Obame protiv terorističkih prijetnji bliskoistočnih ekstremista.

Oni su nastojali da pomognu Obami da dobije podršku Kongresa za proširenje operacija protiv sunitskih militantnih aktivista koje bi, prvi put, uključile američke vazdušne napade u Siriji, kao i veći broj napada i vojne savjetnike u Iraku.

Dempsi je rekao da su SAD spremne i za napade na islamske ekstremiste u Siriji, ali da to neće biti operacija “na prepad”.

“To neće biti tehnika ‘šokiranja i zastrašivanja’ pošto ISIL nije na taj način organizovan, već će ta operacija biti dugotrajnija”, objasnio je, misleći na vazdušne napade kakvi su bili izvedeni na početku rata u Iraku u martu 2003.

Hejgel je rekao da angažovanje SAD neće biti “lako ni kratkotrajno”, poručivši: “Mi smo u ratu protiv ISIL-a, kao što smo s al-Kaidom”.

Prema Hejgelovim riječima, Centralna komanda američke vojske predstaviće sutra predsjedniku Obami ovaj plan, koji predviđa napade na skloništa islamista kako bi se uništili njihovi infrastrukturni, logistički i komandni kapaciteti, prenosi Rojters.

Više poslanika izrazilo je bojazan da će SAD biti uvučene u širi rat, sa većim brojem američkih vojnika, a zasjedanje u Senatu su više puta prekidali antiratni demonstranti koji su uzvikivali: “Nema vojnog rješenja”.

Američka vojska izvela je napade u blizini Bagdada na pripadnike grupe Islamska država, koja je zauzela velike dijelove Iraka i Sirije, podsjeća američka agencija.

U međuvremenu, Obama traži podršku Kongresa za obuku i opremanje umjerenih Sirijaca koji se bore i protiv islamskih ekstremista, i protiv snaga lojalnih predsjedniku Bašaru al-Asadu.

Američki Predstavnički dom mogao bi da glasa ove nedjelje o Obaminom zahtjevu za 500 miliona dolara za naoružavanje i obuku umjerenih sirijskih pobunjenika što bi, kako Hejgel kaže, omogućilo obuku više od 5.000 Sirijaca tokom prve godine.

Američki predsjednik je prošle nedjelje, u televizijskom obraćanju, izjavio da će povesti koaliciju sa ciljem iskorenjivanja Islamske države, čime su SAD dublje ušle u dva sukoba u kojima gotovo svaka zemlja na Bliskom istoku ima neki interes, podsjeća britanska agencija.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender