16. 01. 2022.
Zvaničnici Srpske nastavljaju posjetu Rusiji

Zvaničnici Srpske nastavljaju posjetu Rusiji

Zvaničnici Srpske nastavljaju posjetu Rusiji

uče je sa rukovodstvom “Gasproma” postignut veliki dogovor. Srpska će gas kupovati bez posrednika. Ugovor o direktnoj kupovini gasa, bez posrednika, biće realizovan putem preduzeća “Gas Res”, što će omogućiti nižu cijenu ovog energenta.

Premijerka Željka Cvijanović, izjavila je da će sporazum omogućiti i povoljnije snabdijevanje gasom Zvornika i Fabrike glinice “Birač”, područja Bijeljine, kao i rafinerija u Brodu i Modriči.

U “Gaspromu” je dogovoreno i potpisivanje Sporazuma dvije vlade-Republike Srpske i Ruske Federacije o izgradnji “Јužnog toka” u Republici Srpskoj.

Dodik: Projekti u Srpskoj biće snažno nastavljeni

“Sastanci u `Zarubežnjeftu` i `Gaspromu`su u funkciji jačanja uvjerenja da će projekti koje zajednički rade ove dvije kompanije u Srpskoj biti snažno nastavljeni i da neće biti zastoja bilo koje vrste”, izjavio je predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik.

On je istakao da je u “Zarubežnjeftu” delegacija iz Srpske upoznata sa snažnim opredjeljenjem da bude osposobljena proizvodnja, koja odgovara potrebama tržišta u Rafineriji nafte u Brodu i Rafineriji ulja u Modriči, bez obzira na neke ranije spekulacije.

Cvijanović: Sa Zarubežnjeftom dogovorena isporuka mazuta

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je danas u Moskvi sa predstavnicima kompanije Zarubežnjeft dogovorena isporuka mazuta, čime će i ove godine biti omogućena stabilna sezona grijanja u Banjaluci i Prijedoru.

Željka Cvijanović je istakla da je dogovoreno i snabdijevanje ruskog tržišta poljoprivrednim i drugim proizvodima čime je, kako je naglasila, otvorena prilika za proizvođače iz Republike Srpske.

– Sa investicionom Maršal grupom razmatran je način ruskog učešća u podsticanju i organizovanju samog procesa proizvodnje u Srpskoj radi izvoza na rusko tržište. Takođe, sa Moskovskom oblasti dogovora se isporuka prehrambenih proizvoda – mesa, voća, povrća… istakla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da je delegacija Republike Srpske, koju predvodi predsjednik Republike Milorad Dodik, usaglasila i elemente ugovora za kredit u iznosu od 76 miliona evra.

Delegacija Srpske boravi u višednevnoj posjeti Moskvi, gdje je juče razgovarala sa generalnim direktorima kompanija Zarubežnjeft Sergejem Kudrašovim i Gasporom Aleksejem Milerom.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender