02. 12. 2021.
Baka Miloša Teodosića: Vidiš kakav je, k'o sunce! Ljubi ga cijela Srbija!

Baka Miloša Teodosića: Vidiš kakav je, k'o sunce! Ljubi ga cijela Srbija!

Baka Miloša Teodosića: Vidiš kakav je, k'o sunce! Ljubi ga cijela Srbija!

TRESLI su se Srbija i dobar dio planete kada su u polufinalu Mundijala „orlovi“ tukli „pijetlove“, samo je u skromnom domu bake Božidarke Trifunović u valjevskom naselju Kosančića venac bilo mirno. Naizgled.

Srce je baka Božani htjelo da iskoči kada su Francuzi počeli da stižu našu prednost. Posljednjih nekoliko minuta nije mogla da gleda, ni „bromazepam“ nije pomagao. A kad ju je poslije izvesnog vremena sestrić radosno pozvao: „Hajde, vrati se, evo pobediše!“, bakinoj sreći nije bilo kraja. Njen unuk Miloš Teodosić je u finalu Svjetskog prvenstva.

Znala sam da u finalu nemamo neke velike šanse, mada mi nije baš bilo pravo to što su nam Amerikanci dali onolike koševe. Ipak, bila sam mirnija, za razliku od prethodnih utakmica koje su bile mnogo teže za gledanje – priča baka Božana za „Novosti“, pokazujući Miloševe fotografije i isječke iz novina koje uredno čuva, od šestog osnovne kada je otac Mišu odveo u FMP, preko Borca i ponovo FMP, do Olimpijakosa, CSKA i svih reprezentativnih selekcija.

Porodica Teodosić, otac Miodrag, majka Zorana i sinovi Jovan i Miloš su devedesetih prošlog vijeka bili tu kod nje, na Kosančića vencu. I varaju se svi koji misle da je Miloš počeo kod Milovana Belog Teofilovića u Studentu. Početak je bio mnogo ranije. Koš je bio postavljen na garaži u babinom dvorištu i baka Božana je, u stvari, bila „prvi trener“. Ona je sa unucima startovala sa čarobnom igrom pod obučima…

Miloš mali, pa ne može da dobaci do koša, a Joca dobaci, pa se ovaj mali onda naljuti na njega… – prisjeća se baka prvih „treninga“.

Počelo je kod garaže na Kosančića vencu, a u nedelju uveče stiglo do svjetskog srebra. Sjeća se baka i da je njen slavni unuk prvo bio fudbalski golman, trenirao na zelenom terenu, da bi ga tek potom brat Jovan „odvukao“ na košarku kod Belog u Student.

Igrali su neku utakmicu u Loznici i krenuli da gube, a onda ga je Beli uveo u igru, i Miša, onako mali, ubaci za pobedu – još jedna je bakina uspomena koja je nagovještavala blistavu karijeru Valjevca rođenog za velike utakmice.

Svjetsko prvenstvo u Španiji je za baka Božanu bilo posebna priča. Miloševi roditelji i brat su bili sa njim na Pirinejskom poluostrvu, a na Kosančića vencu u Valjevu sestrić, baka….

Svaki meč koji Miša igra ja gledam, iako mi to ponekad bude mnogo teško. A kad promaši, ja viknem: „Ih, Miloše, pa što tako…“ Teško mi je, ali preživljavam. Kad pobedi, presrećna sam. A on je uvek bio skroman, nikad se nije preterano isticao.

I dok to govori na ekranu uvek uključenog televizora, baš se pogodilo, u nekim vijestima kadrovi sa finalnog meča iz Španije:

– Eno ga, vidiš kakav je, ko sunce! Ljubi ga baba!

Ma, ljubi ga Srbija!

(Novosti)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender