28. 11. 2021.
Cvijanovićeva: Napravljen dobar posao između kompanija “Gasprom” i “Gas Res”

Cvijanovićeva: Napravljen dobar posao između kompanija “Gasprom” i “Gas Res”

Cvijanovićeva: Napravljen dobar posao između kompanija “Gasprom” i “Gas Res”

Cvijanovićeva je naglasila da prirodni gas dolazi do Zvornika i ide direktno za Zvornik i Fabriku Birač-Alumina, a za ostale potrošače, kao što su na primjer rafinerije u Brodu i Modriči i drugi, pravi se postrojenje za komprimovanje i odatle im se distribuira ovaj energent.

Ona je istakla da je ovaj projekat aranžman koji prethodi “Južnom toku” dok se čeka njegova realizacija. “Takođe, on daje veću sigurnost za snabdijevanje gasom i predstavlja jeftiniju varijantu nego kada se to obavlja preko posrednika”, istakla je Cvijanovićeva.

Premijer Srpske je napomenula da je “Gas Res” kompanija u potpunom državnom vlasništvu Republike Srpske i da nema posrednika.

“Histerija koja se pravi u vezi sa ovim sporazumom u Federaciji BiH, ali i među opozicionim političkim subjektima u Republici Srpskoj samo govori da je napravljen dobar posao za Srpsku”, rekla je Cvijanovićeva Srni povodom reagovanja pojedinih političkih subjekata u FBiH i Srpskoj na potpisivanje sporazuma sa kompanijom “Gasprom” o direktnoj isporuci gasa Republici Srpskoj.

Cvijanovićeva je upitala “zašto BiH Gas kao federalna entitetska kompanija može da se bavi uvozom gasa, a da to ne bi mogao ‘Gas Res’ kao entitetska kompanija Republike Srpske?”.

Predsjednik Vlade Srpske je 15. septembra u Moskvi potpisala sporazum sa generalnim direktorom kompanije “Gasprom” Aleksejem Milerom o direktnoj isporuci gasa Srpskoj bez posrednika, čime je omogućeno povoljnije snabdijevanje gasom Zvornika i Fabrike glinice “Birač”, područja Bijeljine, kao i rafinerija u Brodu i Modriči.

Predviđeno je da kompanija “Gas res” direktno, bez posrednika, kupuje gas od “Gasproma” i dalje ga distribuiše kupcima u Republici Srpskoj, što će omogućiti nižu cijenu ovog energenta.

Samo opoziciji u Srpskoj sastanak sa Putinom nevažna stvar

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je Srni da je sastanak zvaničnika Srpske sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom dogovoren prije nekoliko sedmica, ali je zbog njegovih iznenadnih obaveza prolongiran za jedan dan i biće održan sutra u 13.00 časova po ruskom vremenu, odnosno u 11.00 po evropskom.
“To je poznato svima, osim opozicionarima. Nevjerovatna je potreba opozicije da priča besmislice. Njih nije potrebno ni demantovati ni posebno komentarisati, jer sve što su do sada izrekli demantovala je praksa”, rekla je Cvijanovićeva povodom izjava opozicionih političkih stranaka u Srpskoj u vezi sa sastancima zvaničnika Srpske i Ruske Federacije.

Predsjednik Vlade Srpske je ocijenila da to što je opoziciji u Srpskoj sastanak sa Putinom nevažna stvar, najviše govori o njima samima.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijer Željka Cvijanović borave u višednevnoj posjeti Rusiji, gdje su imali niz sastanaka sa najvišim predstavnicima tamošnjih kompanija i banaka, prenose agencije.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender