28. 11. 2021.
Srpskoj od Rusije kredit od 76 miliona evra i mazut

Srpskoj od Rusije kredit od 76 miliona evra i mazut

Dodik i Cvijanovićeva nastavljaju posjetu Rusiji

Dodik je izjavio da su juče u Moskvi predstavnici ruske VTB banke parafirali ugovor o kreditu Srpskoj od 76 miliona evra.

On je naglasio da je drugog dana posjete Moskvi delegacija Srpske dogovorila sa predstavnicima “Zarubežnjefta” isporuku mazuta za sve gradove i javne ustanove koje se griju na ovaj energent, tako da neće biti zastoja tokom sezone grijanja u Banjaluci i Prijedoru, te javnim ustanovama i školama širom Srpske.

Dodik je rekao da je delegacija Srpske razgovarala i sa predstavnicima preduzeća u okviru Maršal grupe, koja se bavi uvozom prehrambenih proizvoda u Rusiju, o mogućnostima da se Srpskoj omogući da bude značajan izvoznik hrane za ovu zemlju.

“Imajući u vidu naše trenutne uslove i veoma lošu godinu za poljoprivednu proizvodnju, prioritet je stavljen na načine njenog poboljšanja, kao i mogućnosti proizvodnje robe koja bi ovdje imala prođu. U svakom slučaju nastavićemo te razgovore i dalje”, rekao je Dodik.

On je naveo da se u Moskvi održava i Sajam hrane, tako da je i u okviru te manifestacije delegacija Srpske imala značajne susrete sa proizvođačima i trgovcima.

“Za poljoprivrednu proizvodnju je važno tržište. Tržište ovdje postoji. Trebalo bi da sve učinimo u Republici Srpskoj da obezbijedimo proizvođače i stabilne uslove proizvodnje, a naravno kupac je već na neki način obezbijeđen”, naglasio je predsjednik Republike.

Delegacija Srpske boravi u višednevnoj posjeti Moskvi, gdje je u ponedjeljak, 15. septembra, razgovarala sa generalnim direktorima kompanija “Zarubežnjeft” Sergejem Kudrašovim i “Gasporom” Aleksejem Milerom.

Dodik i Cvijanovićeva u četvrtak sa Putinom

Razgovor predsjednika Srpske Milorada Dodika i premijerke Željke Cvijanović sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom prolongiran je za četvrtak, 18. septembar. Sastanak će početi u 13 časova po moskovskom, odnosno u 11 časova po našem vremenu. Predsjednik Putin trenutno boravi na istoku zemlje i u Moskvu se vraća u četvrtak, gdje će se odmah po dolasku sastati sa zvaničnicima Republike Srpske.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender