30. 11. 2021.
Kladovo: Troje nestalih u poplavama

Kladovo: Troje nestalih u poplavama

Kladovo: Troje nestalih u poplavama

On kaže da slaba kiša i dalje pada na ovom području. “I dalje je veoma teško u selu Grabovica. Pumpe za vodu su stigle, ali one nisu dovoljne i nivo vode u tom selu i dalje raste”, kaže Arežina.

On je dodao da su uspjeli da uklone nanose blata sa puta u Tekiji tako da se sada može stići od Kladova do Beograda.

Prema njegovim riječima, ono što im je sada potrebno jeste flaširana voda jer im postojeće zalihe polako nestaju, kao i hrana.

“Nestaje nam flaširana voda koju bismo dopremili do odsečenih sela jer cisterne ne mogu da stignu do njih. Do nekih mesta se može stići samo velikim vojnim kamionima, a ostala sela snabdevamo čamcima preko Dunava”, kaže Arežina.

Situacija od Kladova do Negotina je i dalje veoma teška. Najteža situacija trenutno u selu Grabovici, gdje se očekuje postavljanje pontonskog mosta. U ovom mjestu se praktično napravilo jezero, a voda dostiže dubinu i do metar i po.

U Tekiju stižu hrana i voda brodom iz Kladova. Teška situacija u selima Boljetin i Oreškovica u okolini Majdanpeka.

Načelnik sektora za vanredne situacije Predrag Marić kaže da u okolini Kladova nema životno ugroženih i dodao da su sve službe spremne za najavljeni nivo rijeke Nere kod Kusića čiji će vodostaj sutra dostići granicu redovne odbrane od poplava.

“Nema opasnosti od velikih reka u Srbiji, upozoravili smo na bujičnu poplavu, ali ovakvu razmeru niko nije mogao da predivdi, najvažnije da se ljudski životi sačuvaju”
, rekao je Marić za RTS.

On je kazao da je i dalje najkritičnija situacija od Negotina do Kladova i da je do sada evakusano oko 400 ljudi.

Prema njegovim riječima, evakusani su zbrinuti, a o njihovim kućama i imovini brinu pripadnici žandarmerije.

Potrebna pomoć radio-amatera

Ugroženim područjima u okolini Kladova neophodna je pomoć radio-amatera kako bi se obezbijedila kvalitetna komunikacija među spasilačkim ekipama, rekao je danas Tanjugu radio-amater iz Pirota Milan Radovanović.

“Neophodno nam je ljudstvo, pre svega radio-amateri, da se priključe organizaciji radiomreže za opasnost u Kladovu, pa pozivamo sve radio-amatere da se jave na telefon 063/141-00-93”, kazao je Radovanović, koji se od juče zajedno sa svojom opremom stavio na raspolaganje Kriznom štabu u Kladovu.

Ovaj član Radio kluba Pirot dobrovoljno se uputio u poplavama i bujicama ugrožena područja kako bi pomagao spasilačkim ekipama.

“Od juče sam ovde i već danas sa kolegom iz Bora krećemo na teren kako bi postavljali tehniku, a sve u cilju obezbeđivanja kvalitetne komunikacije među spasilačkim ekipama, što je od velike važnosti s obzirom da u ovakvim situacijama uobičajeni vidovi komunikacije poput mobilne telefonije i slično često zakažu”, kazao je Radovanović.

Pirotski radio-amateri su učestvovali i u akcijama za vrijeme katastrofalnih poplava u Obrenovcu gdje su takođe obezbeđivali komunikaciju između spasilačkih ekipa.

( RTS, B92, agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender