04. 12. 2021.
Lavrov: NATO gura Ukrajinu u nasilni scenario

Lavrov: NATO gura Ukrajinu u nasilni scenario

Lavrov: NATO gura Ukrajinu u nasilni scenario

“Privlači pažnju destruktivna uloga NATO-a tokom čitave unutarukrajinske krize. Između ostalog, Alijansa je krenula sa jačanjem vojnog potencijala Ukrajine, koji se, kao što je poznato, koristi protiv civila. Rukovodstvo NATO-a podržava namjere država- članica da u većem obimu snabdijevaju Ukrajinu specijalnim sredstvima, vojnom opremom, koje ukrajinske vlasti mogu upotrebiti za unutrašnju represiju. Na taj način Kijev se faktički podstiče na nasilno rješavanje konflikta”, rekao je Lavrov.

Ruski ministar inostranih poslova je za “Rasijskuju gazetu” štampanu kao podlistak španskom “El Paisu” (Rušia Beyond The Headlines) rekao da planovi održavanja vježbi zemalja Alijanse sa Ukrajinom na ukrajinskoj teritoriji, objelodanjeni na nedavnom samitu u Velsu, “ne doprinose mirovnom procesu i samo produbljuju raskol u ukrajinskom društvu”, prenijele su ruske agencije.

Lavrov je optužbe za rusko vojno miješanje u Ukrajini nazvao dijelom informativnog rata.

“Optužbe Rusije za vojno miješanje u konflikt čuju se ne prvi put – od samog početka krize optužuju nas praktično za sve. Pritom, nijednom nisu predstavili činjenice”, rekao je šef ruske diplomatije.

Prema Lavrovljevim riječima, “karakteristična crta pozicije SAD i nekih evropskih zemalja” je “odsustvo dokaza, prećutkivanje i iskrivljavanje istine”.

“To se odnosi i na tvrdnje o kretanju naše vojske, i istragu o katastrofi malezijskog ‘Boinga’ i tragediji na Majdanu ili u Odesi, i na mnoge druge situacije”, kazao je on.

Lavrov je rekao da se danas Ukrajina nalazi pred izborom ili da krene “putem mira i konstruktivnog dijaloga u društvu, ili da zapadne u autoritarnost i nacional-radikalnu diktaturu”.

“Odluka je na Kijevu i ukrajinskom društvu”, rekao je ruski ministar inostranih poslova, dodajući da se pojavila realna šansa za prekid bratoubilačkog rata, za šta je potrebno da se paralelno sa održanjem primirja što prije pokrene otvoreni dijalog uz učešće svih regiona i političkih snaga.

Za izbjegavanje dalje eskalacije u Ukrajini, kako je rekao, krajnje je važno da “svi bez izuzetka spoljni igrači pokažu uzdržanost”.

“To se, na žalost, ne može reći za postupanje nekih zapadnih partnera, koji umjesto ozbiljne analize komplikovanih unutrašnjih socijalno-političkih procesa u toj zemlji, vise vole da neosnovano prebacuju na Rusiju svu odgovornost za ono što se dešava”, kazao je Lavrov.

“Naša pozicija je potpuno jasna: želimo mir u Ukrajini koji je moguće dostići samo putem širokog nacionalnog dijaloga”, kazao je on i dodao da nastavak pritisaka na Rusiju neće pomoći da se riješi ukrajinska kriza, nego će je samo produbiti.

Za novi paket sankcija EU Rusiji, koji je stupio na snagu 12. septembra, Lavrov je rekao da predstavlja odgovor Brisela na rezultate susreta Kontakt-grupe u Minsku za rešavanje situacije u Ukrajini koji “uopšte ne uvažava realnost” i “faktički šalje signal direkitne podrške ‘partiji rata’ u Kijevu”.

Šef ruske diplomatije je, pritom, izrazio nadu da će “na kraju prevladati pragmatizam i zdrav razum u pristupu partnera” a Rusija zadržava pravo da preduzme mjere zaštite svojih legalnih interesa.

“SAD, EU I druge zemlje treba najzad da čuju glas razuma i prekinu vesmisleno ‘vrzino kolo’ aktivnosti po principu ‘oko za oko, zub za zub’, koje su oni sami i započeli”, rekao je Lavrov, prenose agencije.

,

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender