02. 12. 2021.
Osjećate se umorno? Ove namirnice će vam vratiti energiju

Osjećate se umorno? Ove namirnice će vam vratiti energiju

Osjećate se umorno? Ove namirnice će vam vratiti energiju

Manjak kalijuma, magnezijuma i željeza izaziva umor i iscrpljenost organizma. Zato, da biste povećali energiju odaberite prave namirnice.

Špinat i sjemenke bundeve

Magnezijum podiže nivo energije, opušta mišiće i poboljšava san. Ako tijelu nedostaje, javlja se hronični umor. Najbolji izbor su špinat i sjemenke bundeve. Preporučeni dnevni unos za žene je od 310 do 320 miligrama, a za muškarce od 400 do 420 miligrama.

Crveno meso

Manjak željeza može uzrokovati stalan osjećaj umora i povezuje se s anemijom. Smanjuje snabdjevenost tijela kiseonikom zbog čega se javlja hronični umor. Tijelu zbog toga trebaju namirnice koje sadrže velike količine ovog minerala kao što je crveno meso. Magnezijum se nalazi i u mahunarkama i lisnatom povrću, ali treba ga kombinovati s citursima koji su bogati vitaminom C što će poboljšati apsorpciju ovog minerala. Preporučeni dnevni unos je 8 miligrama.

Citrusi

Nedostatak vitamina C takođe se povezuje s umorom. Ovaj vitamin je nužan za zdravlje sistema koji upravlja adrenalinom, poboljšava apsorpciju željeza i sprečava infekcije. Njime su bogati agrumi kao što su narandže i limun, a preporučuje se da se jedu svježe jer se kuvanjem gubi i do 25 posto vitamina C. Preporučeni dnevni unos jeste 75 miligrama za žene i 90 miligrama za muškarce.

Mrkva i krompir

Beta karoten kojim obiluju mrkva špinat i krompir pomaže kod hroničnog umora. On podiže nivo energije, jača imunitet i sprečava infekcije. Najbolje je jesti povrće – svježe ili kuvano na pari jer se kuvanjem gubi puno vitamina.

Cijela zrna žitarica

Ugljeni hidrati su odličan izvor energije, ali samo oni složeni. Jednostavni prebrzo podižu nivo šećera i jednako ga brzo spuštaju što izaziva umor. Najbolji izvor su cijela zrna žitarica koja su odličan izbor za doručak, jer je tada nivo energije najniži. Takođe, bogata su vitaminom B koji pomaže u bržoj razgradnji ugljenih hidrata. Žitarice od cijelog zrna se preporučuju u ishrani najmanje tri puta nedjeljno.

Avokado, banane i bundeve

Manjak kalijuma izaziva iscrpljenost i mišićni umor. Takođe, što je niži nivo kalijuma u organizmu, to tijelo i teže apsorbuje kalcijum što slabi kosti. Odličan izvor kalijuma su avokado, špinat, bundeva i banane. Preporučeni dnevni unos je 4700 miligrama.

(24sata)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender