28. 11. 2021.

Dodik: Poslije Škotske neka se spremi Republika Srpska

˝Referendum o nezavisnosti Škotske, koji se gradio kroz čitav niz zakonskih i drugih aktivnosti desetinama godina, od 18. septembra 2014. godine prestaje da bude samo lijep san Škota i noćna mora britanskih političara, već postaje i nova realnost Evropske unije˝, naveo je Dodik u razgovoru za “Nedeljnik”.

On je istakao da je referendum u Škotskoj svojevrsna potvrda prava Rusa u Ukrajini da odluče kako i gdje će živjeti, ali i potvrda ispravnosti opredjeljenja političkog vođstva Republike Srpske, po kom instituciju referenduma treba permanentno graditi i jačati.

“Nije važan ni rezultat. Jedino važno je da se institucija referenduma koji podrazumijeva dezintegraciju jedne od najmoćnijih zemalja svijeta lagodno ušetala pod briselske svodove. Dakle, bez obzira na rezultat, Evropska unija nema više prava da osporava bilo kome upotrebu institucije referenduma u cilju zaštite svojih prava, uključujući pravo na bolji život˝, rekao je Dodik.

Predsjednik RS naglasio je da referendum obezbjeđuje i mir i demokratiju i neotuđiva prava naroda priznata svim relevantnim međunarodnim dokumentima.

˝I dok se u Španiji spremaju da referendumsko pitanje iz Škotske prevedu sa engleskog na katalonski, ja Škotima i ostatku Britanije želim miran i dostojanstven 18. septembar, koji će sasvim sigurno postati još jedan istorijski datum. A svima poručujem – neka se spremi Republika Srpska˝, kazao je Dodik.

On je istakao da se svijet ove godine našao na novoj prekretnici kao i prije 100 godina, da se Krim referendumski pripojio Rusiji, kao i da njegovo insistiranje na referendumu nije nacionalizam, kao što tvrde neki u Sarajevu i Beogradu.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender