02. 12. 2021.
Koliko u Banjaluci ima radioaktivnih gromobrana?

Koliko u Banjaluci ima radioaktivnih gromobrana?

Koliko u Banjaluci ima radioaktivnih gromobrana?

“Čula sam da je taj gromobran opasan po ljudski život da je otrovan i tako. Ne znam sad, to je ranije rađeno”.

Mještani Starčevice strahuju da, zbog dotrajalosti i zračenja iznad dozvoljenog, stari gromobrani predstavljaju opasnost.

Zbog štetnog djelovanja njihova upotreba zakonom je zabranjena svuda u svijetu, tako i u Bosni i Hercegovini. Zakon o zaštiti od jonizirajućeg zračenja bivše Jugoslavije iz 91. odredio je rok do 96.godine za uklanjanje svih do tada postavljenih. To nikada nije urađeno.

Prema posljednjim informacijama u Federaciji ima više od 200 radioaktivnih gromobrana, postavljenih 70ih i 80ih godina prošlog vijeka. U RS 156. U Banjaluci četiri.

Dva se nalaze na zgradi “Čajevca”, jedan na zgradi preduzeća “Trgoremont” u ulici Branka Popovića.
Radioaktivni gromobrani opasni su ako nisu pravilno postavljeni. Oni u Srpskoj ne predstavljaju opasnost, tvrde iz ministarstva zdravlja.

Institut za javno zdravstvo, koji jedini u Srpskoj ima licencu za kontrolu radioaktivnih gromobrana, izvršio je vanrednu kontrolu gromobrana u poplavljenim područjima i konstatovano je da ne postoji opasnost po zdravlje stanovništva.

U Srpskoj ne postoji Zakon o uništavanju radioaktivnog otpada. Za demontažu spornih gromobrana zadužena je Regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost. Problem je šta uraditi nakon što se gromobran skine sa krova.

Gromobrani se uklanjaju na zahtjev stranke ili u slučaju neporedne opasnosti po ljude i okolinu. U Bosni i Hercegovini do sada ih je demontirano oko 200.

(ATV)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender