02. 12. 2021.
Dodik: Rusija će uvažavati i braniti stavove RS

Dodik: Rusija će uvažavati i braniti stavove RS

Dodik: Rusija će uvažavati i braniti stavove RS

Dodik je naglasio da je predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin na jučerašnjem sastanku u Moskvi dao i apsolutnu podršku svim projektima i saradnji koju imaju Srpska i Rusija, a posebno projektu „Južni tok“.

„Ovo je bila jedna od najuspješnijih posjeta, a bilo kakve spekulacije koje su mogle da se čuju apsolutno su beznačajne, imajući u vidu značaj posjete koji se ogledao u činjenici da smo razgovarali o svim važnim pitanjima i za Rusku Federaciju i Srpsku, a posebno pitanjima strateškog razvoja“, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je dodao da su na sastanku sa Putinom nastavljeni razgovori i oko ruske finansijske podrške Srpskoj, te da je jasno rečeno da je Vlada Ruske Federacije u budžetu predvidjela stavku za kreditno zaduženje i podršku Srpskoj i da je odluka upućena u parlament, nakon čega će posredstvom jedne banke kredit biti plasiran Srpskoj.

„Tako nećemo biti izloženi neugodnostima i procedurama u parlamentu BiH“, pojasnio je predsjednik Srpske, ističući da je riječ o veoma povoljnom aranžmanu za Republiku Srpsku zahvaljujući kojem se može računati na stabilnost budžeta, pri čemu neće biti smanjenja penzija i plata, a biće rasterećena dospijeća ranijih dugova.

On je naveo da je prvi kredit sa Rusijom motivisan potrebom da „Zarubežnjeft“ Srpskoj, po osnovu privatizacionog programa, uplati novčana sredstva, te da je predloženo da se da kreditna podrška posredstvom jedne ruske banke u kompletnom iznosu zaduženja koje ima „Zarubežnjeft“ prema Srpskoj.

„Zarubežnjeftž u Rusiji daje garanciju za ovaj kredit zato što ima dug prema Srpskoj, a kamata će se zaračunati žZarubežnjeftuž kasnije, kada on bude definitivno rješavao taj problem“, pojasnio je Dodik.

On je istakao da su ovakvi uslovi prihvaćeni da se pomogne Srpskoj, ali i da se pomogne „Zarubežnjeftu“, koji u ovo vrijeme značajno investira i čini napore u održavanju proizvodnje u Rafineriji nafte u Brodu.

Predsjednik Srpske je dodao da je iznos kredita između 500 i 700 miliona evra, a da se vjeruje da će kredit biti maksimalizovan.

„Želimo tim kreditom da pomognemo stabilizaciju budžeta i javnih fondova, da nemamo problema u pogledu isplata plata, penzija i svega drugoga. Značajan dio tog iznosa ići će na pokrivanje dospjelih obaveza za ranije kredite, a gotovo polovinu iznosa želimo da uputimo u dokapitalizaciju Investiciono-razvojne banke Republike Srpske i time podržimo realni sektor i proizvodnju“, naglasio je Dodik.

On je naveo da je zahtjev Srpske bio da grejs-period za kredit bude dvije do tri godine, kamatna stopa dva do tri odsto, a period vraćanja 10-15 godina, ali da ostaje da se to dogovori sa bankom koja će dobiti pravo da pregovara sa Srpskom o tom pitanju.

Prema Dodikovim riječima, kreditno zaduženje omogućava srednjoročnu stabilnost finansijskog sektora u Srpskoj i dodatni privredni razvoj.

Dodik je istakao da Srpska nikada nije tražila milijardu evra kredita, nego da je juče na sastanku rečeno da je šteta od poplava u Srpskoj bila u visini od jednog budžeta, koji iznosi oko milijardu evra.

Govoreći o energetskom sektoru, Dodik je istakao da Srpska posredstvom partnerstva sa Rusijom mora da obezbijedi energetsku budućnost.

„Ona se može obezbijediti isključivo tako što će se dovesti u Srpsku ruski gas, čije se rezerve procjenjuju na nekoliko stotina godina, a što će postati glavni energent u narednim decenijama, kada se bitno smanjuju zalihe nafte“, istakao je Dodik.

Dodik je izrazio i zadovoljstvo zbog toga što je ruska kompanija „Gasprom“ prihvatila da sa kompanijom „Gas Res“ uspostavi direktan komercijalni posao oko isporuke gasa, tako da se gas neće morati kupovati preko posrednika.

On je precizirao da će gas koji će se isporučivati biti jeftiniji skoro 180 do 200 dolara po kubiku u odnosu na raniju cijenu. „Zahvaljujući sporazumu o isporuci mazuta, u Banjaluci, na primjer, neće biti problema sa grijanjem“, rekao je predsjednik Srpske.

On je naglasio da će se praviti i novi pogon za kompresovanje gasa da bi se mogla vršiti njegova distribucija širom Srpske i da bi ga i drugi subjekti koristili kao energent.

Prema riječima predsjednika Dodika, na Međunarodnom sajmu hrane koji je održan u Rusiji tokom posjete delegacije Republike Srpske razgovarano je o mogućnostima da se dio proizvoda iz Srpske izvozi na rusko tržište.

„Želimo da potencijalnim proizvođačima odavde na dugoročnoj osnovi obezbijedimo dvije važne stvari za rusko tržište – kvalitet i kvantitet. U ovom trenutku se neke robe potražuju u enormnim količinama, koje nemamo, a mogli bi da ih proizvedemo“, rekao je Dodik.

On je naglasio da je sastanak sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom bio prilika da se razgovara o nizu ekonomskih i političkih pitanja i međusobnoj saradnji Srpske i Rusije, ali i da se zahvali predsjedniku Ruske Federacije za razumijevanje i podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu onakvom kako je i napisan.

„Ruska Federacija u kontinuitetu iskazuje prvrženost Dejtonskom sporazumu i posredstvom rada Savjeta za implementaciju mira i Savjeta bezbjednosti UN, što je za nas veoma važno, jer smo na taj način mogli da pariramo lažnim izvještajima raznih visokih predstavnika koji su, po pravilu, krivili Srpsku“, napomenuo je Dodik.

On je dodao da Srpskoj ne treba podrška Rusije za njene hirove, nego ono što je realno – provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma u izvornom obliku.

Dodik je podsjetio i da se Ruska Federacija konstantno zalaže za ukidanje funkcije visokog predstavnika, što je jasno rekao i ministar inostranih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov.

On je naveo da je na sastanku sa Putinom bilo riječi i o političkoj situaciji u regionu, ali i u Ukrajini, te saradnji Rusije i Srpske u oblasti kulture, zdravstva, obrazovanja…

„U okviru kulturne saradnje, u Srpskoj će biti postavljena izložba o carskoj porodici Romanov, koju je u Rusiji vidjelo nekoliko miliona ljudi“, rekao je Dodik.

On je naglasio da je sastanak sa predsjednikom Putinom bio zvanični sastanak koji je ranije dogovoren i koji je održan u Kremlju, a drugi po redu ove godine.

„Ovaj susret je sastanak kontinuiteta na koji nije išla partija, nego državni funkcioneri Srpske. Tako smo razgovarali isključivo o državnim pitanjima. To što sastanak pada u vrijeme predizborne kampanje nama je bilo dodatno opterećenje, jer smo morali da kampanju na terenu na kratak period zadržimo“, rekao je Dodik i dodao da će vjerovatno biti potrebni i dodatni sastanci u Rusiji.

On je dodao da je, bez obzira što je u Moskvu išla delegacija Srpske, a ne SNSD-a, i bez obzira na zlurade komentare, ponosan na to što predsjednik Putin smatra SNSD važnom političkom strukturom.

Dodik je napomenuo da su se on i premijer Srpske Željka Cvijanović sinoć vratili iz Moskve, te da je veoma zahvalan Rusiji i njenom predsjedniku, kao i da je zadovoljan zbog svega što je dogovoreno.

Osim Dodika, o posjeti Ruskoj Federaciji, te sastanku sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, na danas održanoj konferenciji za novinare u Banjaluci govorila je i predsjednik Vlade Srpske Željka Cvijanović, prenose agencije.

Referendum u Škotskoj unosi novu realnost

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da referendum u Škotskoj, bez obzira na rezultate, unosi novu realnost i istakao da je politički legitiman eventualni zahtjev za samostalnošću Srpske u nekom budućem dogovoru.

Komentarišući održavanje referenduma u Škotskoj, Dodik je rekao da na ovaj način proveden referendum nije bio poznat u političkoj praksi novije istorije i da, u svakom slučaju, unosi novu realnost.

“Primarno poštujemo Dejtonski sporazum. Svi razgovori o BiH, o njenoj tranziciji, ideje o tome da se ukinu entiteti ili formiraju neke nove regije u BiH ili slično, s naše strane, mogu da budu politički legitimne, ali je isto tako politički legitiman naš zahtjev za samostalnošću Srpske u nekom budućem dogovoru”, rekao je Dodik.

On je naglasio da Srpska traži vraćanje na izvorni Dejtonski sporazum, što znači vraćanje otetih nadležnosti, te da će, ukoliko ne bude dijaloga u BiH, legitimisati svoje pravo da na referendumu odluči o svom statusu.

Dodik je naglasio da niko nikada iz Srpske nije osporio ustavne nadležnosti BiH, nego da se osporava nasilje visokih predstavnika, njihova arogancija, otimanje i prenošenje nadležnosti sa Srpske na nivo BiH.

“Sasim je sigurno da će Srpska razviti svijest o tome da brani svoj status i gradi ga dodatno. To je nemoguće vremenski locirati, mi želimo dijalog, ali ako dijaloga ne bude, Republika Srpska će legitimisati svoje pravo da na referendumu odluči o svom statusu”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Predsjednik Srpske izjavio je da nisu prihvatljive i da neće biti moguće promjene Krivičnog zakona BiH, te poručio da Srpska neće dozvoliti nikakve vrste pritisaka.

“Pritisak ovdje vrše, prije svega, lokalne strukture, stalno tražeći od Komiteta Savjeta Evrope za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti /MANIVAL/ da uvede tu priču. Ako neko smatra da to treba, neka uvede, ali izvorni principi moraju da se poštuju ustavno”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, na ono što je ranije tražio MANIVAL Srpska je dala saglasnost, ali su zahtjevi za izmjene Krivičnog zakona BiH došli, prije svega, iz Sarajeva.

MANIVAL je ranije zemljama članicama preporučio stavljanje BiH na listu zemalja nebezbjednih za finansijske transakcije ako izmjene Krivičnog zakona BiH, uz izmjene Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, ne budu usvojene, prenose agencije.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender