09. 12. 2021.

Kurc građanima BiH: Glasajte, ne dižite ruke od politike

“Učestvujte u izborima, informišite se o stavovima koje političari zastupaju, pogledajte predstavljaju li oni interese stanovništva BiH, izađite i glasajte u skladu sa svojim spoznajama i držite političare odgovornim za urađeno nakon izbora”, poruka je šefa austrijske diplomatije.

Kurc naglašava da će izborni proces pratiti domaći i međunarodni posmatrači, uključujući i one koji će doći u ime OEBS-a.

On kaže da se nada i da očekuje da će izbori u BiH biti “slobodni i pošteni” i za “Dnevni avaz” podsjeća da postoji jako opredjeljenje međunarodne zajednice koje se već manifestovalo i tokom konferencija o Zapadnom Balkanu, 28. avgusta u Berlinu.

“Nakon neuspjeha da se nađe političko rješenje za sprovođenje presude Evropskog suda “Sejdić i Finci”, kao i protesta u februaru, fokus se, očito, pomjerio prema ekonomskim problemima. Plan za rast, razvoj i posao rezultat je tog pomijeranja interesa. Stoga snažno ohrabrujem političke lidere u BiH da ubrzano sprovedu ove velike socioekonomske reforme”, kaže Kurc.

Austrijski zvaničnik podvlači da je međunarodna zajednica spremna da pomogne, ali upozorava da najveći dio posla mora da se uradi u samoj BiH i da moraju da ga urade lokalne vlasti.

Austrija, navodi Fena, počinje da igra sve važniju ulogu u Bosni i Hercegovini i ne samo da je ta država dugi niz godina vodeći investitor, nego će 2015. biti domaćin i novog sastanka lidera zapadnobalkanskih država, prenose agencije.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender