02. 12. 2021.
Naša stvarnost: Učenici pješače i po 20 km dnevno

Naša stvarnost: Učenici pješače i po 20 km dnevno

Naša stvarnost: Učenici pješače i po 20 km dnevno

U brojnim opštinama u RS, uglavnom zbog lošeg puta, nemoguće je organizovati prevoz učenika, zbog čega su oni prinuđeni da u školu idu pješice.

Direktori vaspitno-obrazovnih ustanova kažu da se đaci i njihovi roditelji snalaze kako znaju i umiju, jer drugog rješenja nema, a kako su nam potvrdili oni s kojima smo razgovarali, do škole i nazad učenici prepješače i do 20 kilometara, mada nije isključeno da ima i još drastičnijih primjera, pišu Nezavisne.

Konkretno, u Osnovnoj školi “Sveti Sava” u Loparama kažu da među njihovim đacima ima i onih kojima je kuća od škole udaljena i po 10 kilometara, tako da nije rijedak slučaj da, računajući i povratak, osnovci prepješače 20 kilometara.

“Tu, nažalost, nema ni autobuske linije, putna komunikacija je veoma loša, odnosno uništena je tokom rata, a riječ je o putu prema mjestu Stara Tuzla. Ta djeca doslovno pješače, a među njima ima i mališana od šest-sedam godina”, kazali su zaposleni u Osnovnoj školi “Sveti Sava” Lopare.

Još su dodali da mališane ponekad i roditelji dovoze, ali to nije slučaj svaki dan. Slični problemi, pored ove škole u Loparama, evidentni su i u brojnim ostalim školama, uključujući i pojedine na području Banjaluke.

“Mi imamo organizovan prevoz koji se vrši redovnim linijama, ali pošto je ovo dosta veliko područje, rašireno na površini većoj od 200 kvadratnih kilometara, djeca nam dolaze sa šest-sedam strana. Iz nekih mjesta zbog loših puteva ili slabe naseljenosti ne postoji prevoz. Imamo područnu školu u Kmećanima, gdje djeca pješače iz sela Vilusi. Udaljenost između ta dva sela je oko osam kilometara”, ispričao nam je Nenad Mihajlović, direktor Osnovne škole “Mladen Stojanović” Bronzani Majdan, kod Banjaluke.

Tokom toplijih dana za učenike pješačenje i nije toliki problem u poređenju sa zimskim mjesecima.

Za prevoz učenika u RS predviđeno oko 4,5 miliona maraka u ovoj godini

“Tokom zime idu i roditelji s njima, snalaze se, što bi se reklo”, kaže Mihajlović.

Učenica prvog razreda Osnovne škole “Milan Rakić” Karanovac, kod Banjaluke, dnevno prepješači 12 kilometara.

“Selo u kojem ona živi udaljeno je šest kilometara od škole. Svaki dan je majka dovodi u školu. Da prepješači 12 kilometara dnevno, za učenicu koja je prvi razred zaista je mnogo. Ja sam pokušao da joj organizujem prevoz, ali to je neizvodljivo, jer je ekonomski neisplativo za bilo koga da je vozi“, požalio se Simeun Raljić, direktor Osnovne škole “Milan Rakić” Karanovac.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS podsjećaju da je budžetom Vlade RS za ovu godinu za namjene prevoza učenika u RS predviđeno oko 4,5 miliona maraka.

Iznos novčanih sredstava prema učeniku, kako navode u resornom ministarstvu, određen je Pravilnikom o finansiranju osnovnih škola.

Kako dodaju, Ministarstvo prosvjete i kulture RS nije nadležno za pitanje obezbjeđivanja putne komunikacije tamo gdje ona ne postoji, ali tamo gdje postoji organizovan prevoz, postupaju prema Pravilniku.

“Konkretno, za udaljenost od četiri do 10 kilometara, Ministarstvo prosvjete i kulture RS odobrava iznos od 25 maraka, za udaljenost od 11 do 15 km izdvaja se 37 KM, a za udaljenost od 16 do 20 kilometara izdvaja se 47,75 KM i tako dalje”, naveli su iz resornog ministarstva.

(Nezavisne novine)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender