02. 12. 2021.
Bart i Miler: Vlast u BiH je nesposobna da odgovori na potrebe građana

Bart i Miler: Vlast u BiH je nesposobna da odgovori na potrebe građana

Bart i Miler: Vlast u BiH je nesposobna da odgovori na potrebe građana

“Tragične poplave oduzele su porodicama dvije najpotrebnije stvari – sigurnost vlastitog doma i produktivno zaposlenje. Ali, političari u BiH pokazali su se nesposobnim ili nespremnim da prate napore međunarodne zajednice, makar i s pola intenziteta, odlučujući da se ponašaju po svom standardnom običaju favorizma, interesa stranke, tajnih dogovora i prebacivanja krivice na drugoga”, saopštile su američke diplomate na blogu Ambasade SAD u BiH.

Oni su podsjetili da je na donatorskoj konferenciji koja je održana u julu međunarodna zajednica osigurala više od 800 miliona evra pomoći poplavljenim područjima, te da je “malo šta od tog novca stiglo do ugroženih građana ili opština”.

Istakli su da ni nakon četiri mjeseca od prvih poplava, političari u BIH nemaju plan ni ozbiljnu ideju koju bi mogli ponuditi za oporavak, te da su koristili humanitarnu tragediju za “nepotizam, partijsko napredovanje, tajne nagodbe i prebacivanje odgovornosti”.

“Žrtve poplava skoro ništa nisu dobile osim praznih obećanja i izgovora od svojih lidera. Umjesto toga, ti isti lideri brzo su iskoristili međunarodnu pomoć da napune vreće kojima pokrivaju postojeće rupe u budžetu koje su nastale kao rezultat njihove politike, a vrlo malo sredstava otišlo je za pomoć poplavljenim”, navele su na blogu američke diplomate.

Kao pozitivne primjere, Skot i Bart su naveli rad Oružanih snaga BiH, osoblja Civilne zaštite i volontera koji su se angažovale hrabro i neumorno u prvim danima nakon poplava, bez obzira na etničku, vjersku ili političku pripadnost ugroženih.

“Oktobarski izbori su prilika da građani iskažu svoje stavove i odaberu budućnost kakvu žele. Poplave su otkrile nebrojene primjere onog najboljeg u reakcijama običnih ljudi u BiH i najgoreg u reakcijama političara. Građani BiH zaslužuju bolje i za sebe i za svoju djecu i unuke”, saopštili su direktor USAID-a u BiH i američki vojni ataše Dejvid Bart i Skot Miler.

Lagumdžija: Nismo budale

Ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija verbalno se obračunao s dvojicom američkih diplomata koji su prethodno optužili političare u BiH da su nesposobi da pomognu svom narodu u suočavanju s posljedicama poplava.

“Nismo svi isti. A naročito nismo budale kojima se svako može praviti pametan”, napisao je Lagumdžija na svom blogu odgovarajući na optužbe američkog vojnog atašea u BiH pukovnika Skota Milera i šefa kancelarije Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u BiH Dejvida Barta, prenijela je agencija Hina.

Miler i Bart su u četvrtak na svom blogu objavili da su se lično uvjerili u nesposobnost vlasti u BiH, na svim nivoima, da odgovore na potrebe građana.

“Međunarodne institucije su vlastima BiH obezbjedile više od pola milijarde evra pomoći za oporavak od poplava. Malo je šta od tog novca stiglo do ugroženih građana ili opština. Četiri je mjeseca prošlo od prvih poplava, a bosanskohercegovački političari niti imaju kakav plan, niti čak ozbiljnu ideju koju bi mogli ponuditi za oporavak”, navele su američke diplomate.

Bart i Miler su, u tekstu “Nečuveno”, istakli da su lideri u BiH brzo iskoristili međunarodnu pomoć da “napune vreće kojima pokrivaju postojeće rupe u budžetu” koje su nastale kao rezultat njihove politike i da je vrlo malo sredstava otišlo za pomoć poplavljenima.

Tvrdnje da su neke donacije preusmjerene za krpljenje budžetskih rupa su “paušalne”, istakao je Lagumdžija.

Do danas, ni najmanji dio od 500 miliona evra donacija namjenjenih obnovi poplavljenih područja nije završio na nekom od računa u BiH jer ih jedino donatori izdvajaju za projekte, a koje opet sprovode i nadziru međunarodne organizacije, istakao je šef diplomatije BiH.

“Zaista bih volio da svi koji to znaju, pa tako i Bart i Miler, upoznaju BiH javnost o informaciji na čiji je račun tačno uplaćeno 500 miliona evra i gdje su otišla sredstva koja pominju u svom saopštenju. Odgovorno tvrdim da nisu niti na jednom računu bilo koje institucije u BiH”, naveo je Lagumdžija.

Tvrdnje Barta i Milera predstavljaju “nečuveno iskakanje iz diplomatskih normi ponašanja”, zaključio je Lagumdžija, prenose agencije.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender