02. 12. 2021.
Memorandum o prekidu vatre u Ukrajini

Memorandum o prekidu vatre u Ukrajini

Memorandum o prekidu vatre u Ukrajini

Memorandumom će između ukrajinskih i proruskih snaga biti uspostavljena tampon zona od 30 kilometara.

“Memorandum predviđa povlačenje oružja kalibra većeg od 100 mm na rastojanje od najmanje 15 kilometara sa svake strane”, izjavio je, prema Itar -tass, bivši ukrajinski predsjednik Leonid Kučma.

“U roku od 24 sata od trenutka usvajanja datog memoranduma povlačenje oružja kalibra većeg od 100 mm od linije razdvajanaja na rastojanje od najmanje 15 kilometara sa svake strane, kao i iz naseljenih mjesta, što daje mogućnost da se stvori zona prekida primjene oružja širine najmanje 30 kilometara – zona bezbjednosti”, glasi četvrta od devet tačka memoranduma, a prenosi RIA Novosti.

Kučma je poslije šestočasovnih razgovora rekao da memorandum predviđa da se “prekid vatre smatra opštim”, da “jedinice i vojne formacije strana ostanu na pozicijama prema stanju od 19. septembra, kao i da se u roku od 24 časa zabrani primjena svih vrsta oružja i vođenje ofanzivnih borbenih dejstava”.

U dokumentu se takođe govori o “zabrani postavljanja novih minsko-eksplozivnih prepreka i zabrani leta borbene avijacije, uključijući bespilotne komplekse, izuzev uređaja OEBS-a”.

Predviđa se i “zabrana razmještanja teškog naoružanja i vojne tehnike u zoni naseljenih mjesta”.

Kako je prenijela RIA Novosti, Kučma je takođe rekao da je posljednjom tačkom memoranduma dogovoreno povlačenje “svih stranih plaćenika, kako sa jedne, tako i sa druge strane”.

Zadatak kontrole sprovođenja postignutih sporazuma povjeren je OEBS-u čiji će posmatrači biti postavljeni duž čitave zone prekida vatre.

Kontakt grupa se takođe dogovorila o nastavku procesa razmjene ratnih zarobljenika.

Ruski ambasador u Kijevu Mihail Zurabov izjavio je da je poslije primirja 5. septembra sa obe strane oslobođeno po 120 vojnika.

Premijer samoproglašene Donjecke narodne republike Aleksandar Zaharčenko izjavio je da pitanje ostaje li DNR i Luganska narodna republika u sastavu Ukrajine na ovom sastanku nije razmatrano, ali da ono ostaje otvoreno.

Za sprovođenje dogovorenog dat je rok od 24 sata.

Kontakt grupa uključuje predstavnike Ukrajine, Rusije, proruskih snaga na ukrajinskom istoku i OEBS-a.

Nova runda razgovora održana je pošto su Kijev i proruske snage na istoku postigli dogovor o primirju 5. septembra, kao deo plana u 12 tačaka za rješavanje petomesečnog oružanog sukoba, a 19 septembra razradile su radi njegove realizacije memorandum od devet tačaka.

Primirje se, u velikoj mjeri, održava iako su registrovani sporadični incidenti u istočnom dijelu Ukrajine, prenose agencije.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender