05. 12. 2021.

Narandžasto upozorenje u BiH, crveno u Hrvatskoj

Jače naoblačenje sa zapada danas će usloviti kišu, pljuskove i grmljavinu i u Bosni i Hercegovini.

Obilnije padavine se očekuju u Hercegovini, zapadnim i centralnim područjima, zbog čega je izdat narandžasti meteoalarm za veći dio BiH, za regije Banjaluke, Prijedora, Livna, Sarajeva i Mostara.

Prema podacima meteoalarma, regije Banjaluke i Prijedora bi moglo pogoditi jače nevrijeme i pljuskovi sa jakom grmljavinom.

Očekuju se lokalni grmljavinski procesi, mjestimično sa obilnijim padavinama većim od 30 litara po metru kvadratnom, lokalno moguće i preko 50 litara po metru kvadratnom, stoji u upozorenju meteoalarma.

U Sarajevu, Mostaru i Livnu očekuju se lokalni pljuskovi i kiša. Očekivana kolicina padavina je izmedu 30 i 60 litara po metru kvadratnom.

Za ostale dijelove BiH izdat je žuti meteoalarm.

Grmljavina se očekuje u regiji Trebinja, Tuzle Višegrada i Foče, dok će u Bihaću preovladavati oblacno vrijeme s kišom i grmljavinom.

Kišovito vrijeme pogodiće gotovo čitavu Hrvatsku, a najgore će biti u Istri, Kvarneru i Dalmaciji, gdje je zbog očekivanog nevremena sa grmljavinom izdato crveno upozorenje Meteoalarma.

Na podrucju Istre, Kvarnera i Dalmacije očekuje se više od 70 mm kise, s tim da u Dalmaciji duva i olujni jugo, prenose hrvatski mediji.

Prema podacima sa pljusak.com, na području Istre u posljednjih šest sati pale su veće količine kiše.

Najviše kiše palo je na području Pule, čak 47 litara po kvadratnom metru i na području Rovinja, gdje je palo 36 litara kiše po kvadratnom metru.

Kako javlja Glas Istre, obilna kiša na području Pule izazvala je ozbiljne probleme u samom centru grada – zbog velike količine kiše koja se obrušila na Pulu u kratkom razdoblju na nekoliko lokacija su poplavljeni putevi.

Zbog obilne kiše poplavljene su i neke ulice u Zadru, prenose agencije.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender