08. 12. 2021.
Počeo Oktoberfest

Počeo Oktoberfest

Počeo Oktoberfest

Čast da otvori prvo bure piva, a time i označi početak ovog najvećeg narodnog festivala na svijetu pripada već decenijama gradonačelniku Minhena Diteru Rajteru, koji je danas, sa četiri udarca, otvorio prvo bure piva i time proglasio otvorenim ovogodišnji Oktoberfest.

I ove godine će vješte bavaske konobarice, noseći i po desetak krigli u rukama oduševljavati goste iz Evrope, Amerike, Australije, a organizatori očekuju da će se za vrijeme dana zabave popiti više od šest miliona litara piva.

“Oktoberfest”, zaštitni znak Bavarske, održava se skoro dva vijeka, a sve je počelo velikom konjičkom trkom na svadbi prestolonasljednika Ludviga Bavarskog i princeze Tereze Saksonske, 1810. Zato se poljana na kojoj se održava festival naziva Terezine livade.

U početku je bilo planirano da zabava u znak sjećanja na svadbu Ludviga Bavarskog traje nekoliko dana, a zatim se to produžilo na dvije nedjelje. Počinje se uvijek krajem septembra, a organizatori imaju isplanirano vrijeme održavanja “Oktoberfesta” za narednih desetak godina.

Kao i ranije, muzika i alkohol su dio ove zabave, a kada je riječ o pivu i Bavarcima, dosadašnje iskustvo pokazuje da se, uglavnom, popije onoliko miliona litara piva, koliko ima i posjetilaca.

Na vašaru će i ove godine biti svega – i pečenih volova, i bijelih kobasica, i kolenica, i liciderskih srca i mirisnih slatkiša i drugih bavarskih specijaliteta, prenose agencije.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender