08. 12. 2021.
Potpisani novi sporazumi o saradnji Srpske i Srbije

Potpisani novi sporazumi o saradnji Srpske i Srbije

Potpisani novi sporazumi o saradnji Srpske i Srbije

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je na današnoj sjednici vlada Srbije i Republike Srpske konstatovano da je postignut napredak u saradnji u svim oblastima, kao i da je dogovoreno formiranje Koordinacionog tijela koje bi se bavilo zajedničkim razvojem poljoprivredno- prehrambene i industrijske proizvodnje.

zeljka-vucic 01

“Dogovorili smo se danas da formiramo Koordinacinono telo koje bi činili ministri privreda, poljoprivrede, trgovine… za pripremu zajedničkog razvoja proizvodnje i preradu i poljoprivrednih i svih drugih proizvoda i mogućnosti zajedničkog izlaska na treća tržišta”, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerkom Željkom Cvijanović u Palati Srbija.

Kako je rekao, time postižemo komparativnu prednost u odnosu na neke druge.

Premijer Srbijeje dodao da smatra da će to tijelo imati veoma značajnu ulogu u podizanju proizvodnje, prije svega poljoprivredne, ali i industrijske i na teritoriji Srbije i RS.

SRBIJA RS VLADE

On je naveo da se uspjelo do sada da je u mnogim oblastima postignut napredak, ističući da se danas razgovaralo i o osiguranju i prekograničnom osiguravanju, o svim infrastrukturnim objektima. . .

Kako je naveo, konstatovano je da sve što je dogovoreno u vezi mosta Bratunac-Ljubovija ide svojim tokom, a da bi morale da se pojačaju aktivnosti na pruzi Priboj-Rudo gdje nisu zadovoljni ni on ni premijerka Cvijanović.

On je rekao da je pri kraju i rješavanje problema staničnih linija za linijske autobuse i u Srbiji i u Srpskoj.
“Dobili smo izveštaj kako i na koji način se novac građana Srbije troši u RS za dve škole, u Doboju i Šamcu”, rekao je Vučić i dodao da se u Doboju uskoro završavaju radovi, a da se očekuje da u Posavini velika i moderna škola, koja će nositi ime Srbija, biti potpuno izgrađena do maja sledeće godine.

Prema njegovim riječima, tema razgovora je bio i projekat vezan za donji tok Drine, ali i drugi zajednički projekti.

Konstatovan je napredak u skoro svim oblastima, ali i uvjerenje da sve može da ide još brže bolje i jače i da će i tako biti u narednom periodu, rekao je premijer koji se zahvalio ministrima iz RS što su došli u Beograd i poželio im da se osjećaju kao kod svoje kuće.

Cvijanovićeva zadovoljna efektima zajedničke sjednice

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović zadovoljna je efektima zajedničke sjednice sa Vladom Srbije, posebno predvidljivošću vremena realizacije svih dogovorenih i započetih projekata.

zeljka-vucic 2

Cvijanovićeva je, uz zahvalost premijeru Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije, na konferenciji za novinare u Palati Srbija rekla da su na sjednici analizirani preduzeti projekti i da se sada tačno zna, kako je rekla, u kojem pravcu se krećemo.

Riječ je pre svega o infrastrukturnim projektima – izgradnji mosta LJubovija – Bratunac, železničke pruge “Rudo”, saradnji ministarstava saobraćaja, kao I prenosa vlasništva kada je u pitanju pruga Šid, objasnila je Cvijanovićeva.

Uvjerena je, kaže, da će rješenja biti donijeta u kratkom roku.

Prema njenim riječima, bilo je riječi i o nekoliko veoma važnih sporazuma u oblasti poljoprivredi koji podrazumijevaju čvrstu saradnju relevatnih institucija i subjekata.

Srpska je, rekla je Cvijanovićeva, izrazila opredeljnost za zajednički projekat Podrinje, u koji se, kako je rekla, uklapaju svi predviđeni projekti, kao i izgradnja mosta Bratunac – Ljubovija, zatim projekat “Srednja Drina”, kao i izgradnja Andrićgrada.

zeljka-vucic

Tu je i zajedničko angažovanje na funkconisanju Andrićevog instituta u Andrićgradu, što nam daje mogućnost zajedničkih nastupa.

“Sve započeto dobija drugu dinamiku, zadovoljna sam efektima, posebno sam zadovoljna što će u predvidivo vrijeme doći do realizacije ovih projekata”, rekla je Cvijanovićeva.

Peta zajednička sjednica vlada Srbije i Republike Srpske održana je sredinom decembra prošle godine u Banjaluci poslije koje su tadašnji premijer Srbije Ivica Dačić i premijerka RS Željka Cvijanović potpisali Memorandum o razumijevanju Srbije i Republike Srpske o poslovno-tehničkoj saradnji.

Vučić najavio ukidanje rominga u pet zemalja

Vučić je izjavio da bi za nekoliko mjeseci trebalo da bude operativno sprovedena mogućnost da ne bude rominga na teritoriji pet zemalja regiona.

To se odnosi na Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju i Albaniju, rekao je premijer na konferenciji za novinare poslije zajedničke sjednice Republike Srbije i Republike Srpske.

“Poslije svih sporazuma koje potpišemo, ostaje da se razgovara i sa operaterima”, rekao je Vučić i zaključio da je ukidanje rominga direktna korist i ne mala stvar za sve građane ovih zemalja.

Zajednička sjednica vlada Republike Srbije i Republike Srpske održana je danas u Palati Srbije.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender