02. 12. 2021.

Dodik: U Sarajevu postoji histerija u vezi RS

Dodik je za RTRS istakao da, ako iko ima razlog da bude histeričan, onda je to RS, jer su na nivou BiH bez razloga zaustavljeni projekti važni za RS, poput ’’Južnog toka’’.

Po povratku iz Moskve, gdje je i sa ruskim predsjenikom Vladimirom Putinom razgovarao o Južnom toku, predsjednik Srpske Milorad Dodik izričit – dosta je negiranja i osporavanja iz Sarajeva. Sporazum o izgradnji Južnog toka između Srpske i Rusije, poslaće u Parlament BiH.

Dodik otvoreno poručuje – to će pitanje biti prvo na dnevnom redu. Bez njega, ni novi saziv Parlamenta BiH, neće biti konstituisan.

“Neće proći više na dnevnom redu ni vremenska prognoza u Parlamentu dok to ne prođe. Neće se formirati nijedan organ u BiH dok ne prođe odluka o saglasnosti za Južni tok, svidjelo se, ne svidjelo. Nikakvih tereta nema Federacija, nikakvih tereta nema BiH, imaju samo u sebi ugrađeni cinizam da nas zaustave u nečemu. Taj cinizam više nećemo da trpimo. Možda se moglo to i mekše da kaže. Ja nisam taj koji moli. Ovo je ugovor strateški važan za nas i mi ćemo poslati u Parlament BiH, vjerovatno novi saziv i reći gospodo – hoćete li da se konstituišete? Hoćete! E prvo ćemo morati ovo da završimo. Nećete? – nećete se ni konstituisati!”, naveo je predsjednik Republike Srpske.

Na histeriju iz Sarajeva, Dodik odgovara – ako iko ima razlog da bude histeričan, onda je to RS, jer su na nivou BiH bez razloga zaustavljeni projekti važni za Srpsku, poput ’’Južnog toka’’. A upravo sarajevsko negiranje tog projekta, dovelo je do direktnog sporazuma.

“Prvi put smo uspjeli sa jednom državom i to ozbiljnom državom Ruskom Federacijom i njenom Vladom da dogovorimo međuvladin sporazum, između Vlade RS i Ruske Federacije o izgradnji Južnog toka, jer Federacija ranije nije htjela da da saglasnost. Koristimo ustavni mehanizam u kome entiteti imaju pravo da sa Vladama drugih zemalja potpisuje međunarodne ugovore i sporazume uz saglasnost Parlamenta BiH”, kaže Dodik.

’’Da je Rusija opredijeljena za gradnju gasovoda kroz RS, potvrđeno je na sastancima rukovodstva Srpske u Moskvi. I sa Putinom, i sa rukovodstvom ’’Gasproma’’. Južnom toku prethodiće izgradnja gasne infrastrukture, za koji su posebno zainteresovane rafinerije u Brodu i Modriči, dok će sporazumom sa Gaspromom, biti izbjegnut posrednik’’, poručuje premijerka Željka Cvijanović.

I to je u pojedinim krugovima, naišlo na osporavanja.

“Ja sam svjesna da je to izazvalo neke velike priče i reakcije, čak su se pojavile neke čudne priče, kako bi trebao neko navodno da poništi jedan takav ugovor. To je nemoguće uraditi. Dakle, RS odnosno njena kompanija Gas Res ima jednako pravo da uvozi gas i da snabdijeva svoje potrošače, kao što to pravo koristi Federalna gasna kompanija, BH gas”, navela je premijerka RS, prenose agencije.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender