02. 12. 2021.
Vlada uplatila sredstva lokalnim zajednicama

Vlada Srpske: Pojedine ambasade šire laži o pomoći BiH

Od novca koji je obećan na međunarodnoj donatorskoj konferenciji za pomoć BiH i Srbiji, koja je u Briselu održana 16. jula, do danas nijedna KM nije uplaćena Vladi Srpske, a to isto su potvrdile i Vlada Federacije Bih /FBiH/ i pojedinih kantona, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Jedina donatorska sredstva koja su uplaćena na račun Vlade, odnosno Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske nakon poplava, a potom prenesena na račun korisnika, jesu donatorska sredstva Vlade Srbije namijenjena za sanaciju škola u Doboju i Šamcu.

„Ističemo da je do sada Vlada Srpske svojim vlastitim angažmanom i programom mjera obezbijedila pomoć građanima ugroženim poplavama, a jedina strana sredstva za saniranje šteta od poplava jesu kreditna sredstava Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ i Svjetske banke, s tim da su ovi aranžmani ispregovarani prije navedene donatorske konferencije“, navodi se u saopštenju.

Riječ je o kreditnim sredstvima, a ne donacijama, jer se one realizuju po pojedinačnim projektima uz opredjeljenje samih donatora o objektu koji se sanira, a djelimičnu informaciju o sudbini i namjeni obećanih donatorskih sredstava Vlada Srpske uspjela je dobiti tek mjesec i po dana nakon održane donatorske konferencije.

U saopštenju se napominje da je Vlada Republike Srpske prva u regionu usvojila set zakona i mjera kojima se obezbjeđuje pomoć stanovništvu pogođenom teškim poplavama i klizištima, kao i sanacija svih vidova šteta nastalih usljed prirodne katastrofe koja je zadesila Srpsku.

Sredstava Fonda solidarnosti za obnovu Srpske do sada su obezbijeđena od doprinosa solidarnosti, poreza na upotrebu i držanje dobara, naknada za korišćenje prirodnih resursa za proizvodnju električne energije, kreditnih i budžetskih sredstava, te donacija fizičkih i pravnih lica, ali nije bilo priliva inostranih donacija od navedene donatorske konferencije, prenose agencije.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender