02. 12. 2021.
CIK ispituje kandidature Neškovića i Markovića

CIK ispituje kandidature Neškovića i Markovića

CIK ispituje kandidature Neškovića i Markovića

Sagovornik iz CIK-a kaže da kada budu utvrđene određene nelogičnosti u prijavama političkih subjekata, CIK reaguje po prijavi pojedinca ili organizacije, ili po službenoj dužnosti ako se ocijeni da ima dovoljno elemenata za pokretanje postupka.

„Glas Srpske“ u današnjem izdanju navodi i da je, prema Izbornom zakonu BiH, zabranjeno lažno predstavljanje, a u takvim slučajevima CIK političkim subjektima može izreći novčanu kaznu do 10.000 KM.

„Moguće je da bude kažnjen pojedinac ako se utvrdi lična odgovornost, ili stranka ako se utvrdi da stoji iza tog pojedinca. Jedna od mogućih sankcija je i da se politički subjekt ukloni iz izbornog procesa, odnosno da se poništi ovjera njegove kandidature“, rekao je sagovornik.

Mladen Nešković i Vladan Marković podnijeli su prijave za izbornu trku kao nezavisni kandidati za predsjednika Republike Srpske. Potpredsjednik SDS-a i kandidat za predsjednika Republike Srpske Ognjen Tadić priznao je da je Nešković njegov vozač koji se kandidovao da, kako je naveo, „spriječi izbornu krađu“, prenose agencije.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender