05. 12. 2021.
Obilježen Dan bez automobila u Banjaluci

Obilježen Dan bez automobila u Banjaluci

Obilježen Dan bez automobila u Banjaluci

Gradonačelnik Banje Luke Slobodan Gavranović rekao je da se Međunarodni dan bez automobila obilježava 13. put u Evropi, a 11. u najvećem gradu Srpske.

Banja Luka se priključila mnogim gradovima u obilježavanju Evropske sedmice mobilnosti, što ima višestruki smisao – ekološki, ekonomski i bezbjednosni – rekao je Gavranović novinarima na Trgu Krajine, gdje je organizovana manifestacija „Dan bez automobila“.

On je rekao da se Evropska sedmica mobilnosti svake godine obilježava nizom manifestacija, a najmlađi učesnici u saobraćaju uče o pravilima bezbjednosti u saobraćaju, čime se svake godine nivo njihove bezbjednosti podiže na viši nivo.

Obilježen Dan bez automobila u Banjaluci

Gavranović je istakao važnost afirmisanja alternativnih prevoza u cilju smanjenja gužvi, ali i količinu izduvnih gasova i energije koja se troši.

Gradonačelnik je rekao da će Banja Luka podržati sve edukativne i ekološke akcije da bi bila poboljšana bezbjednost saobraćaja i dodao da Grad ovu akciju podržava iz godine u godinu, što će biti slučaj i ubuduće.

On je istakao da se tokom trajanja današnje manifestacije podjelom besplatnih karata za javni prevoz građanima koji uđu na stajalištima kod RK „Boska“ i „Pošta“ željelo afirmisati alternativni način prevoza.

Generalni sekretar Auto-moto saveza Republike Srpske, Ranko Babić je istakao da Savez u svih 50 gradova i opština Srpske u kojima ima svoja društva, u saradnji sa lokalnim zajednicama obilježava danas “Dan bez automobila”.

Babić je rekao da se već tradicionalno na Trgu Krajine nalazi poligon za obuku najmlađih učesnika u saobraćaju za njihovu pripremu za bezbjedno učešće u saobraćaju i dodao da je organizovano takmičenje od šest do 66 godina u provjeri znanja saobraćajnih propisa i spretnosti vožnje bicikala.

Manifestaciju “Međunarodni dana bez automobila”, Grad je organizovao u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja i veza Republike Srpske, Ministarstvom unutrašnjih poslova, Agencijom za bezbjednost saobraćaja, Auto-moto savezom Srpske i autoprevoznicima gradskog javnog prevoza.

Paralelno sa obilježavanjem Evropske sedmice mobilnosti, realizuje se i aktivnost pod nazivom “Parkiraj pametno, parkiraj propisno!”, čiji je cilj eliminisanje parkiranja vozila na trotoarima i drugim površinama namijenjenim za kretanje pješake i biciklista. Pojačane kontrole parkiranja vozila na trotoarima i drugim površinama namijenjenim za kretanje pješaka i biciklista provodiće i Komunalna policija Grada Banja Luka.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender