05. 12. 2021.
Počinju “Šantićeve večeri poezije” i bez finansijske pomoći institucija

Počinju “Šantićeve večeri poezije” i bez finansijske pomoći institucija

Počinju “Šantićeve večeri poezije” i bez finansijske pomoći institucija

Za ovu 95. i jednu od najznačajnijih manifestacija, organizatori nisu dobili finansijsku podršku grada Mostara, niti bilo koje druge institucije u BiH.

Bez obzira na to, “Prosvjeta” i “Gusle” uspjele su da organizuju kvalitetan sedmodnevni program koji će trajati do 29. septembra.

Predsjednik mostarske “Prosvjete” Branislav Rajković rekao je ranije da ni “Prosvjeta”, ni “Gusle”, kao nacionalna društva, nisu na budžetu niti imaju stalne prihode, već se finansiraju iz projekata.

“Bez obzira na finansijske poteškoće, mi ipak imamo dobar program na Šantićevim večerima poezije”, rekao je Rajković.

Predsjednik “Gusala” Radislav Tubić istakao je da je sramotno za predstavnike gradske vlasti Mostara, kao i drugih institucija u BiH, to što je izostala podrška za “Šantićeve večeri poezije”.

“U današnje vrijeme je veoma teško organizovati bilo kakvu kulturnu manifestaciju, ali mislimo da je Šantić, ako nigdje drugo, onda bar u Mostaru zaslužio veliku podršku i da se u njegovu čast organizuju ove večeri koje bi trebalo duže da traju i da imaju što kvalitetniji program. Nažalost, i ove godine su se oglušili na naše molbe ljudi iz Gradske uprave i iz mnogih institucija u BiH”, rekao je Tubić.

On je dodao da su skromnu pomoć manifestaciji dali jedino “Elektroprivreda Republike Srpske” i “Moj taksi” iz Mostara.

Organizatori su naveli da će “Šantićeve večeri poezije” biti otvorene u atrijumu Vladičanskog dvora u Mostaru u 19.00 časova, kada će nastupiti SPKUD “Gusle” Mostar, Klapa “Hrvoje” iz Mostara i ansambl “Mostarske kiše”, nakon čega je najavljeno učešće glumice Svetlane Bojković.

Sutra, u 19.00 časova u atrijumu Vladičanskog dvora u Mostaru biće otvorena izložba “Јovan Dučić u diplomatiji”, u saradnji s Arhivom Јugoslavije i SPKD “Prosvjeta” Gacko.

Za srijedu, 24. septembra, rezervisan je za “Portret Milice Јeftimijević Lilić”, koja je i potpredsjednik Udruženja književnika Srbije i koja će predstaviti svoj književni rad na srpskom, njemačkom i italijnskom jeziku.

Poetsko veče mladih, u saradnji sa Koledžom ujedinjenog svijeta u Mostaru, biće održano u petak, 26. septembra, a u subotu, 27. septembra, u Gradskoj galeriji u Nevesinju biće održano poetsko – muzičko veče “Druga Šantićeva kuća”, jer je Nevesinje bilo druga kuća poznatog mostarskog pjesnika.

U ponedjeljak, 29. septembra, na velikom stepeništu u Starom gradu u Mostaru biće održano veče savremene poezije, čime će biti i zatvorene “Šantićeve večeri”, prenose agencije.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender