02. 12. 2021.
SAD i saveznici bombarduju u Siriji

SAD i saveznici bombarduju u Siriji

SAD i saveznici bombarduju u Siriji

Time je, kako je istakla agencija Rojters, otvoren novi, znatno komplikovaniji front u borbi protiv ekstremista.

“Imajući u vidu da su ove operacije u toku, nismo u poziciji da pružimo dodatne detalje u ovom trenutku”, rekao je Kirbi, dodavši da će više moći da kaže “kasnije”.

Izvedeno je najmanje 50 vazdušnih napada i to na uporišta ekstremista u sjeverostočnoj provinciji Raka i istoimenom gradu, a na udaru je i istočna provincija Deir Ezor i grad Albu Kamal, na granici sa Irakom, saopštila je sirijska Opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Londonu.

Francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus izjavio je da otmica državljanina Francuske neće uticati na učešće te zemlje u koaliciji, predvođenoj SAD, protiv Islamske države.

Francuz Erve Pjer Gurdel otet je u nedelju u Alžiru, a odgovornost je preuzela ekstremistička grupa pod imenom Vojnici kalifata koja je u video snimku zaprijetila da će ga ubiti ako Pariz u roku od 24 sata ne obustavi vazdušne udare protiv Islamske države u Iraku.

Opservatorija navodi da je “koalicija izvela 22 vazdušna i raketna napada samo na grad Albu Kamal”.

Direktor te organizacije Rami Abdulrahman tvrdi da je najmanje 20 pripadnika ID ubijeno u vazdušnim napadima.

On je rekao da su meta napada u Siriji bila i uporišta ekstremističke grupe Al Nusra Fronta, povezane sa Al Kaidom.

Gađana su njihova skrovišta u sjeverozapadnim sirijskim provincijama Idlib i Alepo.

Ta grupa je saopštila da je nastradalo osam civila, uključujući troje djece.

Jedan od boraca IS rekao je u izjavi Rojtersu da će ta grupa odgovoriti na vazdušne udare, optuživši Saudijsku Arabiju da je dozvolila da dođe do početka kampanje.

“Na ove napade ćemo odgovoriti. Sinove Salula krivimo za to. To se zbog njih dogodilo”, rekao je pripadnik grupe, upotrijebivši pogrdan naziv za pripadnike saudijske kraljevske porodice.

U koaliciji, predvođenoj Sjedinjenim Državama, učestvuju oružane snage Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Jordana, Bahreina i Katara, dok za sada nijedna zapadna zemlja ne učestvuje u borbenim dejstvima.

Jordan je bio prva zalivska zemlja koja je potvrdila svoje učešće u napadima u Siriji.

“Učestvujemo u napadima koji su dio naših napora da se porazi terorizam u njegovom epicentru”, rekao je portparol vlade Mohamed al-Momani u izjavi AFP-u.

Od zapadnih zemalja se oglasila Britanija, čije vlasti su saopštile da nije donijeta “konačna odluka da se pridruži vazdušnim napadima”.

Kancelarija premijera Dejvida Kamerona saopštila je da Britanija “trenutno nije deo akcija” usmerenih protiv ekstremista ID, koji su zauzeli veliki dio teritorije Iraka i Sirije.

Portparolka ministarstva odbrane je, pak, naglasila da razgovori o tome još traju.

Sirijska opozicija pozvala na napad

Sirijska opozicija pozvala je je ranije da se neodložno pokrenu vazdušni udari protiv ekstremističke Islamske države u Siriji, koja je zauzela više sela na sjeveru, ističući da je “vrijeme od suštinske važnosti da bi se izbjegla katastrofa”.

“Moramo nedložno da pokrenemo vazdušne udare u Siriji. Dok ovo govorimo, Islamska država u opsadi drži na stotine hiljada civila na sjeveru Sirije, u regionu Kobane”, rekao je predsjednik sirijske nacionalne koalicije Hadi al-Bahra.

Bahra je, na konferenciji za novinare u sedištu UN u Njujorku, rekao da je “vrijeme od suštinske važnosti da bi se izbjegla katastrofa”, prenele su agencije.

Prema njegovim riječima, islamski borci “napreduju veoma brzo” i stvaraju veliku humanitarnu krizu.

“Ne možete da sjedite i čekate. Morate djelovati”, rekao je Bahra, lider opozicione grupe u egzilu koja se zalaže za svrgavanje sirijskog predsjednika Bašara al Asada, prenose agencije.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender