02. 12. 2021.
Čuda neviđena: Dani nevjerovatnog napretka Banjaluke i Republike Srpske

Čuda neviđena: Dani nevjerovatnog napretka Banjaluke i Republike Srpske

Čuda neviđena: Dani nevjerovatnog napretka Banjaluke i Republike Srpske

U proteklih nekoliko dana naše društvo u svakoj oblasti doživljava neslućen procvat. Napredujemo na svim poljima: ekonomija se diže iz pepela kao ptica Feniks, političari su konačno našli vremena da obiđu svaki grad, mjesto i mjesnu zajednicu, kultura živi dane nove nade i obnove svojih ustanova, a infrastruktura dobija svježe novo ruho kojim će sigurno i ponosno koračati i voziti naša buduća pokoljenja.

Sunce se ponovo rađa!

Most preko rijeke Vrbanje u banjalučkom naselju Česma tri mjeseca je bolovao teške rane od poplava u vidu rupa i napuknuća asfalta, a onda su nedavno rupe zakrpljene. Tu nije bio kraj. Na iznenađenje svih, kao u hepi-endu romantičnog filma, uskoro je sa mosta otklonjena sva asfaltna podloga , zajedno sa svježe-zakrpljenim rupama i most je presvučen novim asfaltom!

Vulf 1

Nekako istovremeno sa vaskrsnućem malog mosta u Česmi, ministar saobraćaja i veza u Vladi RS, Nedeljko Čubrilović najavio da će se Banja Luka i Srbija spojiti autoputem i to preko drugog našeg velikog grada – Bijeljine. Riječ je riječ, kažu u stranci iz koje Čubrilović dolazi.
Talas obnove i izgradnje nije zaobišao ni malu opštinu Ribnik. U Mjesnoj zajednici Previja prije nekoliko dana ozvaničen je početak radova na izgradnji zgrade poslovnice “Elektrokrajine”, za šta će ovo preduzeće izdvojiti više od 200.000 KM. Ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Željko Kovačević – koji je takođe bio u Ribniku tokom pomenutog događaja – par dana ranije je u Miljevini kod Foče ozvaničio početak gradnje male hidroelektrane na rijeci Govzi.

Na talasu energije iznenadnog napretka i izgradnje, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić skoknula je do Mrkonjić Grada i menadžmentu preduzeća “R-S Silikon” u Bjelajcu uručila građevinsku dozvolu za izgradnju fabrike silicijum – metala.

U prijedorskoj opštini, njen dugogodišnji gradonačelnik, stari gospodin Pavić obradovao je sugrađane najavivši da bi se nakon izbora moglo iznenada otvoriti 300 radnih mjesta u rudniku Ljubija.

Da se i gradovima mogu poklopiti planete kao i horoskopskim znacima pokazuju događaji iz našeg najvećeg grada Banjaluke, koja ovih dana nema pravo na pesimizam.

Volf 4

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović i direktor specijalnog projekta preduzetničkih gradova Babson fakulteta iz Bostona Šanker Singham potpisali su juče u Banjaluci pismo namjere o saradnji na uspostavljanju grada preduzetništva u blizini Banjaluke, a istog dana predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske zajedno sa gradonačelnikom Slobodanom Gavranovićem spustio se u podrum scenu Studentskog pozorišta da ”presječe vrpcu” i proglasi početak obnove scene ovog teatra.

Gavranović je danas primio čuvene banjalučke dajakaše i obećao im nove prostorije za klub, a Radojičiću nije bilo teško da stigne u  septembarskim suncem umivenu zgradu Vlade RS, gdje je Ministarstvo prosvjete i kulture Repubike Srpske, u saradnji sa Ministarstvom porodice, omladine i sporta, organizovalo je prijem za učenike pobjednike republičkih takmičenja u prošloj školskoj 2013/2014. godini. Učenike je pozdravila i ministar porodice, omladine i sporta Nada Tešanović.

Svim onim dušebrižnicma koji kažu da je Hercegovina zaboravljena u ovoj eri naglog razvitka Srpske, usta je začepio predsjednik Srpske, Milorad Dodik koji je najavio da će u Nevesinju biti otvorena jedna od najsavremenijih bolnica u regionu. I to ne za godinu dana, dvije godine, pet ili deset – već 11. oktobra!

Ekonomisti sa kojima smo razgovarali nisu zanali objasniti ovaj fenomen naglog ekonomskog i svakog drugog napretka koji je zahvatio našu republiku, ali pojedini analitičari tvrde – mada još nemaju sasvim jasne dokaze – da je riječ o pojavi koja se javlja u skoro pravilnim ciklusima, svake dvije ili četiri godine i da je ovo na neki način predviđeno Majanskim kalendarom, ali da će se više znati kada Semir Osmanagić istraži tajne hodnike piramide u Visokom na čijim zidovima su, kako se vjeruje, izlijepljeni drevni spisi mudrosti, tzv. predizborni plakati.

(Ž. Svitlica/Kontakt portal)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender