05. 12. 2021.
Kako vrhunski kuvari spremaju ‘jaje na oko’

Kako vrhunski kuvari spremaju ‘jaje na oko’

Kako vrhunski kuvari spremaju ‘jaje na oko’

Alison Roman, zamenik urednika magazina “Bon Appétit”, kaže za sajt Food52 da jaja prži isključivo u malom metalnom tiganju, i to na nekoliko kapi maslinovog ulja. Od začina koristi morsku so, beli biber, nekada čili papričice. “Da jaja ne bi zagorela, povremeno ih prdormam sa sve tiganjem, ali ih ne diram direktno, niti ih prevrćem. Pržim ih svega dva minuta i tako dobijam blago rovito žumance i hrskavo belance.”

Majkl Rolman, pisac kuvara, kaže da prži jaja na niskoj temperaturi, na puteru, u tiganju koji “ne lepi”. “Kada želim da žumance bude blago rovito, pokrijem tiganj poklopcem. Ali, moj omiljeni način prženja jaja je na biljnom ulju, na najjačoj vatri, u takođe pokrivenom tiganju, tek nekoliko minuta prženja. Tako dobijem hrskavo belance.”

Nikolas Dej, kolumnista sajta Food52, kaže da je čuo da se belance brže isprži ako se ne soli u tiganju. “Dakle, ako ne želite reš pečeno belance, posolite ga tek kada prženo jaje skinete sa vatre.”

Fred Morin, kuvar, kaže da sprema isključivo skroz pržena jaja, sa hrskavom ivicom belanca i dobro posoljeno. “Koristim puter, jer to daje bolji ukus.”

Emili Vikre, kuvar koji je specijalista za doručak, takođe koristi samo puter kada prži jaja. “Stavite na dobro ugrejan tiganj, onaj koji ‘ne lepi’, veliki komad putera. Pustite da se skroz otopi, da zapeni, pa da se pena slegne. Tek onda po tiganju razlijte jaje. Pospite ga krupnom morskom solju i biberom i okrenite jaje nakon nekoliko minuta. Kada belance bude gotovo, jaje može da se posluži.”

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender