30. 11. 2021.
Mještani Kola: Auta nam redovno ulijeću u dvorišta!

Mještani Kola: Auta nam redovno ulijeću u dvorišta!

Mještani Kola: Auta nam redovno ulijeću u dvorišta!

Najviše automobila završilo je u dvorištu Stanislava Radulovića, koje se nalazi neposredno pored opasne krivine. Posljednji incident se dogodio prije dva dana, kada je jedno vozilo završilo ispred porodične kuće Radulovića a na svu sreću, pričinjena je samo manja materijalna šteta, piše Press RS.

Problem star 16 godina

Prema njegovim riječima, ovaj problem se pojačao od 1998. godine, kada je nakon asfaltiranja tog dijela puta, vrlo brzo zabilježena prva saobraćajna nezgoda. Nezgode su od tada do danas postale skoro redovna stvar, a samo u proteklih mjesec dana desilo se nekoliko udesa, u kojima je, srećom, pričinjena samo materijalna šteta.

Na ovom dijelu puta vrlo često se dešavaju udesi. U poslednjih trideset godina koliko živim u Kolima, u mom dvorištu završilo je sigurno više od stotinu automobila – kaže Radulović i dodaje da o nastaloj šteti na samom putu, zaštitnim ogradama, saobraćajnoj signalizaciji, ali i na njegovoj imovini ne treba ni govoriti.

kola
Kobna krivina: Udesi postali redovna stvar

On je posebno naglasio, da trenutno na toj dionici kojom se kreću i pješaci, nema čak ni trotoara, te da je puka slučajnost što do sada niko nije teže povrijeđen.

Kompletna ograda mi je uništena. Ne vrijedi da je popravljam jer je samo pitanje dana kada će ponovo neki auto da uleti u dvorište. Više bih volio da nema asfalta, da je makadam, onda bi ljudi sporije vozili i vjerovatno ne bi bilo ovakvih problema – ističe Radulović. On dodaje da se, pokušavajući da pronađe riješenje za ovaj problem, u nekoliko navrata obraćao nadležnim institucijama od “Puteva RS” do Gradske uprave Banjaluke.

Ali osim policijske patrole koja s vremena na vrijeme obiđe problematičnu dionicu ništa značajno nije se promijenilo u posljednje dvije godine. Zbog toga je odlučio da se ponovo obrati medijima i da ispriča šta se dešava.

Bezbroj apela nadležnima

– Obraćao sam se Javnom preduzeću “Putevi Republike Srpske” koje je zaduženo za održavanje puteva i zahtijevao da postave potporni zid ili neku zaštitnu ogradu da bi se na taj način smanjio broj saobraćajnih nezgoda. Međutim, oni su rekli da po zakonu to ne mogu da urade, pa ne znam više kome da se obratim.

I prije dvije godine sam se obraćao medijima jer želim da svi saznaju za ovu opasnu krivinu, te apelujem na vozače da maksimalno budu oprezni kada prolaze tim dijelom i da pripaze na pješake – naglašava Radulović, koji se nada da će se neko konačno potruditi da reši postojeći problem u ovoj mjesnoj zajednici.

Podsjećamo, sličan problem postoji i na jednoj od krivina na dijelu magistralnog put M16, Banjaluka-Jajce u Mjesnoj zajednici Krupa na Vrbasu. Uprkos brojnim molbama mještana da se što prije riješi problem neadekvatno izgrađene saobraćajnice, godinama se ništa nije promijenilo. Na ovoj dionici magistralnog puta dnevno se zna dogoditi i do osam saobraćajnih nezgoda, pa građanima ostaje samo da se nadaju da neće biti udesa sa smrtnim posljedicama.

“Putevi RS” bez konkretnog odgovora

Na naše pitanje šta će preduzeti da se ovaj problem na putu u blizini kuće Stanislava Radulovića riješi, iz Javnog preduzeća „Putevi RS” dali su odgovor da je još prije tri godine izvršena rehabilitacija skoro 14 kilometara regionalnog puta na relaciji Kola-Toplice. Uz napomenu da je tokom 2012. godine završena sanacija regionalnog puta Čađavica-Kola u dužini od 31,1 kilometra.

Ali sudeći po broju saobraćajnih nezgoda na pomenutom delu ovog puta, saniranje i nije previše pomoglo da se opasnost po mještane i njihovu imovinu ukloni ili makar djelimično ublaži.

(Press RS)
Naslovna: Ilustracija

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender