04. 12. 2021.
Nikolić se sastao sa Ban Ki Munom

Nikolić se sastao sa Ban Ki Munom

Nikolić se sastao sa Ban Ki Munom

Kako je navedeno u saopštenju generalnog sekretara UN, Ban i Nikolić su razgovarali o procesu evropskih integracija Srbije, dijalogu Beograda i Prištine, saradnji UN i Srbije, uključujući ulogu Srbije u mirovnim misijama svjetske organizacije, kao i o predstojećem predsjedavanju Srbije OEBS-om.

Ban je pohvalio Srbiju zbog efikasnog odgovora na katastrofalne poplave koje su je pogodile, dok je predsjednik Srbije, u kontekstu Samita o klimi koji je održan prije dva dana na marginama zasijedanja Generalne skupštine UN, posebno istakao vezu između takvih prirodnih katastrofa i klimatskih promjena.

Susret je bio prilika i da prvi čovjek UN i predsjednik Srbije razmijene stavove i o situaciji na Bliskom istoku, borbi protiv ebole i situaciji u Ukrajini.

Nikolić je juče prisustvovao je otvaranju generalne debate 69. redovnog zasijedanja Generalne skupštine UN, dok će se Generalnoj skupštini UN obratiti u petak, 26. septembra.

Tokom jučerašnjeg dana je imao čitav niz bilateralnih sastanaka.

Nikolić se sinoć sastao sa predsjednicima Poljske i Slovenije, Borutom Pahorom i Bronislavom Komorovskim, kao i sa državnim sekretarom Svete Stolice kardinalom Pjetrom Parolinom, rečeno je Tanjugu u delegaciji Srbije.

Nikolić se u Njujorku prethodno sastao sa potpredsjednikom Angole Manuelom Domingosom Vinsenteom i sa predsjednikom Letonije Andrisom Berzinjšom.

Predsednik Srbije prisustvovao je svečanom prijemu koji je za svjetske lidere okupljene na zasijedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku priredio predsjednik SAD Barak Obama.

Prijem je održan u utorak uveče, a Nikolić je u razgovoru sa svojim američkim kolegom zahvalio na pozivu i poručio da Srbija daje punu podršku naporima SAD u borbi protiv ISIS-a.

Kako je rečeno Tanjugu u srpskoj delegaciji, Obama je zahvalio i čestitao Nikoliću na dobrom radu uz poruku da nastavi istim tempom.

Dačić sa kolegama iz Alžira, Švedske, Moladavije, Singapura

Na marginama generalne debate 69. zasedanja GS UN u Njujorku, prvi potpredsjednik vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić imao je niz bilateralnih susreta, izmedju ostalih sa šefovima diplomatija Alžira, Švedske, Moldavije i Singapura, kao i sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Hojt Jijem.

Tokom susreta sa Jijem, šef srpske diplomatije istakao je da je Srbija kosponzorisala rezoluciju SB UN o terorizmu i stranim borcima, a na sastanku je bilo riječi i o saradnji u oblasti borbe protiv terorizma, o predsjedavanju Srbije OEBS-u, evropskim integracijama Srbije i dijalogu Beograda i Prištine.

Prilikom sastanka sa ministarom inostranih poslova Alžira Ramtaneom Lamamrom, potvrdjeno je da su bilateralni odnosi dvije zemlje dobri i dogovoreno jačanje ekonomske saradnje, kao i da ministar Dačić uskoro posjeti Alžir, saopšteno je iz tog ministarstva.

Sa šefom švedske diplomatije Karlom Bilt Dačić je razgovarao o procesu evropskih integracija Srbije i dijalogu Beograda i Prištine, kao i budućem predsjedavanju Srbije OEBS-u, a Bilt je istakao punu podršku Švedske procesu evropskih integracija Srbije.

Na sastanku sa ministarkom inostranih poslova Moldavije Natalijom German, sagovornici su se složili da treba raditi na unapredjenju bilateralne saradnje, kao i o saradnji u okviru OEBS-a tokom srpskog predsjedavanja 2015. godine.

Ministarka German potvrdila je principijelnu poziciju Moldavije u vezi sa pitanjem teritorijalnog integriteta i istakla da Moldavija nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Na sastanku sa ministrom inostranih poslova Singapura Šanmugamom potvrdjeni su tradicionalno prijateljski odnosi Srbije i Singapura i dogovoreno jačanje ekonomske saradnje dvije zemlje, prenose agencije,

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender