27. 11. 2021.
Pavić: Susret Dodika i Putina od izuzetne važnosti za Srpsku

Pavić: Susret Dodika i Putina od izuzetne važnosti za Srpsku

Pavić: DNS uvjeren da će imati veći uticaj nakon izbora

“Naši politički ciljevi su stabilnost Srpske i čvrsta autonomna pozicija kao državotvornog entiteta te jačanje institucija BiH kao način zadovoljavanja interesa i potreba stanovnika sva tri naroda“ – navodi Pavić u intervjuu Srni.

On smatra da je potrebna “decentralizacija izvršnih procesa u Republici Srpskoj i jačanje uloge lokalnih zajednica na ustavnim osnovama”.

Ekonomski ciljevi DNS-a jesu: zapošljavanje, ali isključivo proizvodno – u privredi i poljopivredi, te samozapošljavanje i stvaranje uslova za realizaciju proizvodnih inicijativa od pojedinačnih do velikih sistema koji moraju biti obnovljeni.

“To podrazumijeva unapređenje kvaliteta javnih službi u društvu, ali i smanjenje neefikasne administracije, kao i svih nepotrebnih fiskalnih i parafiskalnih izdvajanja i njihovo usmjeravanje u razvoj” – precizira Pavić.

DNS se zalaže da Srpskoj budu vraćena izvorna dejtonska ovlaštenja te da se Srbima u Federaciji BiH, posebno u Glamoču, Drvaru, Grahovu i Petrovcu, pomogne ekonomski, politički i kroz aktivnosti u oblasti kulture.

“Sve naše analize pokazuju da je `dejtonska formula` najbolje rješenje. Time iskazujemo snažan interes Srpske da se gradi BiH – i to je ono što je važno iskustvo sa referendumom u Škotskoj” – navodi Pavić.

On objašnjava da Škoti nisu glasali za izlazak iz Velike Britanije, ali su zato dobili mnogo više autinomije i privilegija, te da povratak izvornih nadležnosti Srpske znači povjerenje u BiH kao dejtonsku kategeriju.

Pavić ukazuje da Srpska treba da poveća svoj uticaj u BiH, te da su “regionalizacija usmjerena na lokalni razvoj i decentralizacija način da se to učuni”.

Pavić smatra da Republika Srpska nedovoljno koristi zajedničke institucije BiH s ciljem povećanja nivoa samostalnosti i uticaja, posebno u međunarodnim organizacijama.

“Mislim da nismo dovoljno iskoristili mogućnosti koje daju Savjet ministara i gotovo sva njegova ministarstva, uključujući i inostrane poslove, ali i brojne druge agencije“ – pojašnjava predsjednik DNS-a.

On smatra da OHR “ima karaktersitike slijepog crijeva – ne smeta dok se ne aktivira“, kao i da su OHR i visoki predstavnik prevaziđeni, isto kao i stranci u sudovima BiH, te da više nema razloga da opstaju.

“S tim političkim tvorevinama i devijacijama ne možemo u integracije, pa ni u EU, i zato treba da nestanu” – poručuje Pavić.

Predsjednik DNS-a upozorava na kontinuitet nastojanja za centralizacijom BiH i ocjenjuje da to nije interes stanovnika u BiH – ni Hrvata, a ni Bošnjaka, već nekih interesnih klanova koje ne zanimaju ekonomske perspektive, ni politička stabilnost.

U naredne četiri godine Pavić Republiku Srpsku vidi kao mnogo stabilniju, jer smatra da su stanovnici Srpske postali svjesni da je to najveći interes.

DNS je uvjeren u porast svog uticaja i učešća u političkom životu i očekuje 12 poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske te bar dva poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH – zaključuje Pavić u intervjuu Srni.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender