04. 12. 2021.
Preminuo Sulejman Tihić

Preminuo Sulejman Tihić

Preminuo Sulejman Tihić

Tihić je preminuo nakon duge i teške bolesti, a proteklih mjeseci je bio smješten na Klinici za anesteziju i reanimaciju, Kliničkog centra u Sarajevu.

Sulejman Tihić je rođen u Šamcu 26. novembra 1951. godine. Pravni fakultet u Sarajevu je završio 1975. godine nakon čega je radio kao sudija i javni tužilac u rodnom gradu, a nekoliko godina se bavio i advokaturom. Član SDA je bio od njenog osnivanja 1990. godine. U stranci je obavljao nekoliko funkcija da bi na Kongresu stranke 13. oktobra 2001. godine bio izabran za njenog predsjednika. Na tu stranačku funkciju je biran još dva puta, na kongresima 2005. i 2009. godine. U februaru 2013. godine na Konvenciji SDA ponovo mu je potvrđen mandat čelnog čovjeka SDA uz dogovor da će funkciju njegovog zamjenika obavljati Bakir Izetbegović.

Tokom političke karijere obavljao je više važnih funkcija unutar izvršne i zakonodavne vlasti. Između ostalih, 2002. godine je izabran za člana Predsjedništva BiH. Bio je poslanik i potpredsjednik Narodne skupštine Republika Srpska. U dva navrata je bio predsjedavajući, odnosno potredsjednik Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Kasnije tokom rata je radio kao šef Konzularnog odjela Ambasade BiH u Njemačkoj.

Kao momak u srednjoškolskim danima Tihić je bio zaljubljenik u rock’ n’ roll. Svirao je bas gitaru u bendu crveni plamenovi u Šamcu. Prema svjedočenjima nekih koji ga se sjećaju iz tih dana, bio je talentovan muzičar. Muzikom se prestao baviti nakon odlaska na studije u Sarajevo.

Za života je proglašen počasnim građaninom Bihaća i Odžaka.

(Klix)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender