02. 12. 2021.
Vukovar: Lupao tablu s ćirilicom

Vukovar: Lupao tablu s ćirilicom

Pupovac: Pomoć ćemo potražiti od EU

“Imamo mogućnost da se zbog nepoštovanja ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina obratimo OEBS-u, Savetu Evrope i Evropskom parlamantu”, rekao je Pupovac.

Prema njegovim rečima, jedna od nesistemaskih mera je da kao institucija srpske zajednice iz defanzive pređemo u aktivno delovanje kojim ćemo ćirilično pismo u Hrvatskoj predstaviti na drugačiji način od onog kakvim ga u proteklih godinu dana predstavljaju štab za odbranu Vukovara, crkva i političke partije.

“U poslednjih godinu-dve ćirilica se stigmatizuje, a time se stigmatizuju i susedne države koje je koriste kao pismo, ali i celokupna civilizacijska i kulturna baština. Osim toga, šire se strahovi unutar srpske zajednice i sve to otežava ostvarivanje drugih prava – na obrazovanje, kao i na slobodan osećaj etničke i verske pripadnosti”, rekao je Pupovac.

“Nema sumnje da će nam, kada je u pitanju prezentacija istorijske dimenzije ćiriličnog pisma, biti potrebna pomoć Srbije, ali mnogo više od toga nam treba okrenutost Srbije ka položaju Srba u Hrvatskoj”, rekao je predsednik Srpskog narodnog veća i poslanik u Saboru.

“Od države očekujemo da ovom pitanju pristupi u skladu sa Sporazumom o pravima manjina i u skladu sa evropskim dokumentima i obavezama koje proizlaze iz hrvatsko-evropskog pristupnog ugovora i iz opredeljenosti Srbije za člantvo u EU. Jer, ovo je zajedničko, bilateralno pitanje, koje nažalost, kao da je izgubilo svoju relevantnost i ispalo iz fokusa”, kazao je Pupovac.

(Večernje novosti)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender