02. 12. 2021.
Banjalučki ugostitelj Mitko finansirao nabavku heroina

Banjalučki ugostitelj Mitko finansirao nabavku heroina

Banjalučki ugostitelj Mitko finansirao nabavku heroina

Potvrdio je to za “Glas Srpske” izvor blizak istrazi koji je pojasnio da je Hajdarpašić u periodu od početka 2014. do 23. septembra u više navrata davao novac braći Darku i Daliboru Matijeviću za nabavku heroina.

– Darko je dobijenim novcem nabavljao heroin od njemu poznatih osoba van granica BiH, zatim ga je krijumčario preko granice. Potom su braća Matijević drogu čuvala, prerađivala i prepakivala, a zatim organizovala mrežu preprodavaca – istakao je naš izvor.

U akciji “Čistač 2” u utorak su uhapšeni Mithat Hajdarpašić, Aleksandar Veselić (30) zvani Šuki, Nenad Bjelajac (30), Zvonimir Stefanović (43) zvani Švabo, Miloš Dulić Ćamlija (33), Nemanja Morača (31) i Saša Gverić Gvero (32) svi iz Banjaluke, Bojana Praizović (18) iz Laktaša, te Draško Došen (36) i Dragan Praštalo (36) obojica iz Prijedora. Svi uhapšeni su juče poslije saslušanja u Okružnom tužilaštvu Banjaluka, uz prijedlog pritvora, predati u nadležnost Okružnog sada Banjaluka, ali do zaključenja ovog broja “Glasa Srpske” nije bila donesena odluka o određivanju pritvora.

Prema riječima našeg izvora, Matijevići su heroin prodavali Saši Barišiću, Aleksandru Veseliću i Zvonimiru Stefanoviću, koji su je potom prodavali zavisnicima. Veselić je zatim angažovao Nenada Bjelajca i Miloša Dulića, koji su takođe heroin prodavali zavisnicima u Banjaluci.

– Svi uhapšeni su nabavljali heroin i međusobno preprodavali, a zatim prepakivali i prodavali zavisnicima na području Banjaluke, Prijedora, Kotor Varoša i Laktaša – rekao je pomenuti izvor.

Policijski inspektori su od 6. juna ove godine po nalogu Okružnog suda Banjaluka pratili i prisluškivali pozive svih uhapšenih u akciji “Čistač 2” i na osnovu toga prikupili veliki broj dokaza koji potvrđuju čime su se bavili.

– Da je Mitko Hajdarpašić počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret potvrđeno je tokom njegovog praćenja, ali i prisluškivanja poziva, kao i na osnovu oduzetog heroina od Dalibora Matijevića. Istragom je utvrđeno da je upravo Hajdarpašić obezbijedio automobil “opel zafira” kojim su Darko Matijević i Saša Barišić prevozili 600 grama heroina, kada su uhapšeni u julu ove godine – pojasnio je naš izvor. On je dodao da će tužilaštvo tokom sudskog postupka saslušati veliki broj svjedoka koji su kupovali drogu od osumnjičenih.

U akciji “Čistač 2” uhapšeno je još i šest osoba zbog sumnje da su fingirali saobraćajnu nesreću i na osnovu toga od osiguranja naplatili 15.000 maraka. Zbog prevare uhapšeni su Mitkovi sinovi Anes (27) i Emir (26), Hermin Tenić (39), Aleksandra Dokić (36), Jasmin Raška (40) i policajac Miodrag Đ. (47), svi iz Banjaluke. Uhapšeni policajac je suspendovan sa posla, a poslije kriminalističke obrade pušteni su da se brane sa slobode. Zbog ovog krivičnog djela oduzeti su automobili BMNj 3 kabriolet i “mercedes”.

Ministar

Ministar unutrašnjih poslova RS Radislav Jovičić rekao je da se hapšenjem policajca u akciji “Čistač 2” pokazuje snaga MUP-a.

– Sankcionisaćemo i ljude koji su našim redovima, a koji se bave nečasnim radnjama – istakao je Jovičić.

Presude

Većina uhapšenih u policijskoj akciji “Čistač 2” od ranije je poznata policiji i više puta osuđivana zbog raznih krivičnih djela.

Aleksandar Veselić je zbog droge i teških krađa osuđivan u Okružnom sudu u Banjaluci na pet godina zatvora, a dva puta je osuđen i u Osnovnom sudu na ukupno pet mjeseci zatvora.

Nenad Bjelajac je u tri presude Osnovnog suda Banjaluka osuđen na ukupno šest godina i tri mjeseca zatvora. Najviše puta osuđivan je Nemanja Morača, koji je u sudovima širom BiH osuđen na ukupno devet godina zatvora, a dobio je i više novčanih kazni.

(Glas Srpske)

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender