02. 12. 2021.
Danas je Svjetski dan kontracepcije

Danas je Svjetski dan kontracepcije

Danas je Svjetski dan kontracepcije

Na svjetskom nivou, više od 41 odsto od 208 miliona trudnoća godišnje je neplanirano, a od toga se skoro polovina završava namjernim prekidom trudnoće.

Prema ocijenama Svjetske zdravstvene organizacije, 33 miliona neplaniranih trudnoća se dogodi zbog neuspješne kontracepcije ili njene nepravilne upotrebe i zato je važno da mladi budu u dovoljnoj mjeri informisani o različitim kontraceptivnim metodama.

Svake godine porodi se do 16 miliona tinejdžerki, uzrasta između 15 i 19 godina, a u ovoj starosnoj grupi, smrti povezane sa trudnoćom su vodeći uzrok smrtnosti kod mladih žena, saopštila je kompanija Bajer.

Kontracepcija svake godine spriječi 188 miliona neplaniranih trudnoća, zbog čega je broj abortusa niži za 112 miliona, broj umrle novorođenčadi za 1,1 milion, a broj smrti majki niži za 150.000.

Na raspolaganju je danas više od 15 različitih metoda kontracepcije, koje se međusobno razlikuju po efikasnosti, načinu upotrebe, prednostima i nedostacima. Važno je da mladi budu edukovani o svim raspoloživim mogućnostima i da o njima razgovaraju sa svojim partnerom i ljekarom i tako donesu promišljenu odluku koja je za njih najadekvatnija.

Za žene je važno da budu upućene u sve raspoložive mogućnosti i odaberu kontracepciju koja najviše odgovara njihovim individualnim i ličnim potrebama.

Međunarodne nevladine organizacije i organizacije koje se bave seksualnim i reproduktivnim zdravljem podržavaju upotrebu dugotrajne reverzibilne kontracepcije.

Dugotrajna reverzibilna kontracepcija je jedna od najpouzdanijih i najefikasnijih kontraceptivnih metoda koje su na raspolaganju, a studija objavljena u “New England Journal of Medicine” otkriva da je dugotrajna reverzibilna kontracepcija 20 puta efikasnija u sprečavanju trudnoće nego kontraceptivna pilula, vaginalni prsten ili kontraceptivni flaster.

Dugotrajna reverzibilna kontracepcija djeluje neprekidno i obezbjeđuje kontraceptivnu zaštitu u periodu i do deset godina.

NJeno djelovanje ne zavisi od žena, pošto nije potrebno da zapamte da uzmu kontracepciju svakog dana, svake nedjelje ili mjeseca – djeluje nezavisno od korisnica. Postoje tri oblika dugotrajne reverzibilne kontracepcije: intrauterini sistem s hormonom (IUS), intrauterini uložak i potkožni implant, prenose agencije.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender