05. 12. 2021.
Putin amnestira 25.000 osoba

Putin amnestira 25.000 osoba

EU odbila Putinov prijedlog

Ruski predsjednik Vladimir Putin u pismu upućenom šefu Evropske komisije Žozeu Manuelu Barozu, navodno preti kontramerama, ako se EU i Ukrajina ne budu pridržavale dogovora s Moskvom da odlože implementaciju sporazuma do 2016. godine.

Portparolka Evropske komisije Pija Ahrenkilde Hansen, potvrdila je da je Barozo od Putina dobio pismo koje se tiče sporazuma i dodala da će Brisel “naravno odlučiti kako da odgovori na najbolji način”.

Ona je, međutim, naglasila da je ovdje riječ o “bilateralnom sporazumu” između Kijeva i Brisela, prenio je AFP.

“Ako bude bilo kakvih izmjena, o tome moraju da se dogovore EU i Ukrajina. Mi ne tražimo bilo kakve izmjene sporazuma, Ukrajina je slobodna i ima pravo da donosi odluke u svom interesu”, rekla je Hansenova novinarima.

I ukrajinski i evropski parlament prošle sedmice, ratifikovali su sporazum o pridruživanju, što je bivši predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič odbio da učini prošle godine i tom odlukom pokrenuo političku krizu u bivšoj sovjetskoj republici.

Sporazum o pridruživanju, koji obuhvata i Sporazum o slobodnoj trgovini, u centru je nesuglasica između EU i Rusije o sudbini Ukrajine.

Na trilateralnim razgovorima EU-Ukrajina-Rusija 12. septembra, Unija je neočekivano saopštila da je pristala da odloži implementaciju dijelova Sporazuma o slobodnoj trgovini do kraja 2015.

Prema EU, ovo je korak podrške primirju, dogovorenom 5. septembra između Putina i ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka.

Izvori iz EU insistiraju na tome da su se trilateralni razgovori vodili samo o načinu implementacije dogovora, a ne i o njegovoj sadržini.

Moskva od tada pokušava da proširi razgovore i na amandmane o samom Sporazumu o pridruživanju, navodi izvor iz EU, prenose agencije.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender