09. 12. 2021.
Nikolić: Iskusili smo terorizam na Kosovu

Nikolić: Iskusili smo terorizam na Kosovu

Nikolić: Iskusili smo terorizam na Kosovu

Nikolić je istakao da je zaseban nacionalni prioritet održivo političko rješenje za Kosovo.

“Aktivnosti na ublažavanju klimatskih promena predstavljaju imperativ našeg vremena”, rekao je Nikolić u Generalnoj skupštini UN, navodeći da prirodne katastrofe kao posljedica klimatskih promena nisu mimoišle Srbiju i njene susjede.

Predsjednik je rekao da Srbija želi da doprinese postizanju pravno obavezujuće opšte saglasnosti o klimi, kao i da treba što hitnije reagovati i unaprijediti sistem adaptacije i uspostavljanja mehanizama za smanjenje rizika od prirodnih katastrofa.

Nikolić je rekao da Srbija “jako dobro razumije bezbjednosne probleme sa kojima se svijet u ovom trenutku suočava”, pošto je “iskusila akte terorizma na svojoj teritoriji na Kosovu i Metohiji”.

“Nacionalni prioritet Srbije je postizanje održivog političkog rješenja za pitanja Kosova i Metohije. Za Srbiju, jedino prihvatljivo, jedino pravedno i pravično rješenje je otpor secesionizmu i očuvanje teritorijalnog integriteta svih zemalja pa i naše”, rekao je Nikolić.

On je rekao da Srbija želi održivo političko rješenje kroz dijalog s “predstavnicima privremenih institucija u Prištini”, ali da je za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine ključno “stvaranje optimalnih uslova za povratak intereno raseljenih lica”.

“Danas, 15 godina posle usvajanja rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244, kojom smo upravljanje pokrajinom Kosovo i Metohija prepustili UN, uslovi za povratak interno raseljenih lica još nisu stvoreni. Ova činjenica se konstatuje u redovnim izveštajima generalnog sekretara Ujedinjenih nacija o radu UNMIK, i izveštavanju UNHCR, kao i specijalnog izvestioca za IRL”, rekao je Nikolić.

Predsjednik je rekao da za Srbiju nije prihvatljivo smanjenje obima i mandat misije Unmik, za koju je naveo da “predstavlja garanta i osnovu delovanja za sve druge međunarodne misije na Kosovu i Metohiji u skladu sa rezolucijom Savjeta bezbjednosti 1244”.

Nikolić je rekao da je Srbija potresena zbivanjima u Ukrajini i da će učiniti sce što može da se nadje mirno rješenje problema u toj zemlji.

“Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine kao članice Ujedinjenih nacija, i jednaku primenu medjunarodnog prava za sve. Ponovo vas podsećam da su neke države Srbiji uskratile to pravo priznajući i promovišući nezavisnost dela teritorije Srbije – Kosova i Metohije”, rekao je Nikolić.

Predsjednik je rekao da je Srbija spremna da razgovara o svim inicijativama koje doprinose jačanju uloge UN na polju borbe protiv terorizma, kao i da “svojim iskustvom i znanjem doprinese jačanju kontraterorističkog kapaciteta drugih država”.

“Srbija najoštrije osuđuje zločine, a posebno brutalna ubistva koja čine pripadnici ekstremističke organizacije Islamska država”, rekao je Nikolić u govoru čija je radna verizja dostavljena agenciji Beta.

On je naveo da je jedan od glavnih problema s kojima se svijet suočava problem boraca iz inostranstva koje regrutuju terorističke organizacije poput Islamske države i Al Kaide, dodajući da su Balkan i zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza najvažniji regioni za regrutaciju stranih boraca izvan Zapadne Evrope i Bliskog istoka.

“Na Balkanu, podaci o stranim borcima variraju: Albanija (do 140), i Bosna (do 60). Brojevi su nešto manji u Makedoniji (do 20), Srbiji (3), Bugarskoj (1), dok je u našoj pokrajini Kosovu i Metohiji čak do 150. Tom problemu se mora stati na put”, rekao je Nikolić.

Srbija s velikom zabrinutošću prati širenje ebole u zemljama zapadne Afrike i spremna je da se svojim naučnim i zdravstvenim kapacitetima i na svaki drugi način pridruži i doprinese zajedničkom naporu u borbi protiv te bolesti, rekao je Nikolić.

Predsjednik je rekao da je članstvo u Evropskoj uniji spoljnopolitički prioritet Srbije. Takođe je naveo da će predsjedavanje OEBS-u Srbija iskoristiti za podsticaj i jačanje međusobne saradnje država u regionu.

Nikolić je naveo da se ove godine navršava sto godina od izbijanja Prvog svjetskog rata, koji je oblikovao 20. vijek i izrazio žaljenje što u UN nije napravljena zajednička ceremonija u duhu pomirenja i praštanja na najvišem nivou, prenose agencije.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender