04. 12. 2021.
Beograd: Završena šetnja bez većih incidenata (FOTO)

Beograd: Završena šetnja bez većih incidenata (FOTO)

Beograd: Završena šetnja bez većih incidenata (FOTO)

Kako javljaju reporteri B92, na ulicama je uglavnom potpuno mirno, građani su se od jutros okupljali u Nemanjinoj, a zatim polako krenuli ka Skupštini grada.

Prema prvim procjenama u povorci je više stotina ljudi, među kojima ima mnogo ličnosti iz javnog i političkog života, a atmosfera je izuzetno vesela, javlja B92.Trasu i širi centar grada obezbjeđuje žandarmerija.

Povorka je krenula u 12.45h, a na plato ispred gradske skupštine je stigla pola sata kasnije.

09

06

Izvještači B92 su tokom prijepodneva zabilježili nekoliko incidenata – dvije intervencije policije u blizini Slavije gde je uhapšeno pet mladića, kao i zastoj na autoputu kod Arene jer su u jednoj traci ka gradu postavljene i zapaljene gume.

Manji incidenti su zabilježeni i na Banjici, kao i okupljanje grupe ispred Hrama Svetog Save, koju je legitimisala policija.

07

Za B92 je nezvanično potvrđeno i da su pripadnici Žandarmerije iz jednog kordona pretukli brata premijera Srbije Andreja Vučića i njegovo obezbjeđenje.

02

Posle štenje, sa bine kod platoa ispred Gradske skupštine će se okupljenima obratiti strani zvaničnici i LGBT aktivisti iz regiona i Srbije.

Tokom šetnje nije bilo incidenata, a reporteri javljaju da je povorka zastala u 13 časova, kada su se oglasila crkvena zvona i da su se tada čuli zvižduci.

Kompletan program bi trebalo da se završi oko 14 časova.

“Očekujemo oko 2.000 ljudi. Nas iz organizacije, volontera i gostiju iz zemlje i sveta ima oko 1.000, a ostalo će biti građani koji će nam se pridružiti”, rekao je za B92 oko podneva Goran Miletić iz organizacionog odbora Prajda.

08

U koloni su predstavnici diplomatskog kora, nekoliko ministara Vlade Srbije, gradonačelnik Beograda i ljudi iz javnog i političkog života Srbije. O tome ko je sve u povorci pročitajte u posebnoj vesti.

Okupljeni su za B92 rekli da su srećni što povorka prolazi bez problema, neki su ocenili da je u pitanju velika pobeda, ali su istakli i da su ipak očekivali više ljudi.

03

Organizatori Prajda su zakazali okupljanje ispred zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj, a učesnici dolaze iz tri pravca, prolazeći kroz tri bezbednosna prstena – iz pravca Slavije, iz pravca Kneza Miloša od Londona i iz pravca Železničke stanice gde je ulaz za novinare.

04

Povorka će se kretati ulicom Kneza Miloša, do Skupštine Srbije gde će skrenuti na Trg Nikole Pašića, a kod Gradske skupštine biće završeno okupljanje.

Prema informacijama B92, očekuje se dolazak oko 2.000 ljudi.

Među okupljenima je biti i gradonačelnik Beograda Siniša Mali koji je pozvao sve građane da pokažu da srpska prestonica poštuje različitost i da je kosmopolitski i svetski grad.

Mali je rekao da je uveren da će sve proći bez incidenata i apelovao je na sve da pokažu da je Beograd grad koji poštuje različitost i da su svi ravnopravni i dobrodošli.

05

Gradonačelnik je dodao i da su gradska javna komunalna preduzeća iz preventivnih razloga u višem stepenu pripravnosti te da su svoje kapacitete stavili na raspolaganje Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Stojanović: Napori urodili plodom

Predstavnik Organizacionog odbora Parade ponosa Boban Stojanović rekao je da se danas oseća fenomenalno, mada velike mere obezbeđenja nisu ono ka čemu su organizatori težili.

“Napori koji su ulagani prethodnih nekoliko godina da se Prajd uopšte desi urodili su plodom. Naravno da ovolike mere obezbeđenja nisu ono čemu težimo, ali to je proces demokratizacije društva”, rekao je Stojanović novinarima ispred Vlade Srbije, gde se polako okupljaju učesnici Prajda i medijske ekipe.

On je izrazio nadu da će, ako se od ove godine uspostavi kontinuitet u održavanju Prajda, broj policajaca biti sve manji, “a broj učesnika i onih koji će aplaudirati životu i radovati se, sve veći”.

Na pitanje da li je potrebno toliko policije, on je rekao:

“Ako je to procena, onda da, a ako je pitanje zbog čega, onda je to pitanje na koje odgovor treba da traže svi”.

“1389” protiv nasilja

setnja 1

Pokret “1389” pozvao je sve koji se protive današnjem održavanju Parade ponosa da ne pribegavaju nasilju, već da na dostojanstven i miran način pokažu da su protiv te manifestacije.

Predsednik UO Pokreta “1389” Radojko Ljubičić rekao je Tanjugu da ta organizacija neće učestvovati u bilo kakvom protestu, bilo gde u gradu.

“Apelujem na sve ljude u Srbiji, a posebno na mlade, i ako su protiv Parade ponosa, da ne koriste silu”, poručio je Ljubičić.

On je kazao da je besmisleno da se proliva “srpska krv” na ulicama zbog te manifestacije, već da treba na miran način iskazati nezadovoljstvo.

Ljubičić je rekao da je “pravi organizator te manifestacije EU”, a da Vlada Srbije dopušta “takvu sramotnu manifestaciju”, radi evropskih integracija”.

Dveri pozivaju na “Porodičnu šetnju”

Pokret Dveri ponovo je pozvao ljude da se okupe danas u 16 časova ispred hrama Svetog Save odakle će organizovati litiiju centralnim gradskim ulicama.

U saopštenju se navodi da bi se tom manifestacijom promovisale prave vrednosti – “tradicionalni brak, porodica i deca, a nikako gej parada”.

Dodaje se da je plan da beogradski sveštenici okade centar Beograda.

Taj pokret sinoć je organizovao protest u centru Beograda koji su obezbeđivale jake policijske snage.

Tokom protesta nije bilo većih incidenata, a zbog prekršaja, odnosno pokušaja održavanja neprijavljenog skupa, priveden je jedan monah.

Prekršajni apelacioni sud od petka popodne do ponedeljka ujutro je u stanju pripravnosti, dok je Prekršajni sud znatno povećao broj dežurnih sudija zbog mogućih manifestacija građana označenih kao visoko rizične.

Stanje pripravnosti je počelo u petak u 15:30, a trajaće do ponedeljka do 7:30, saopštio je prošle noći Prekršajni sud u Beogradu.

Sva lica koje policija bude privela dežurnom sudiji Prekršajnog suda biće procesuirana po hitnom postupku na osnovu člana 308 Zakona o prekršajima.

“Zakon o prekršajima u tom članu je vrlo jasan i svako lice koje je okrivljeno za teži prekršaj iz oblasti javnog reda i mira, ugrožavanja života i zdravlja gradjana ili ako to zahtevaju interesi opšte bezbednosti, a postoji osnovana sumnja da će okrivljeni ponoviti prekršaj, dežurni sudija će u presudi odrediti da okrivljeni i pre pravnosnažnosti pristupi izvršenju kazne”, rekao je portparol Prekršajnog apelacionog suda Aleksandar Ilić.

SETNJA

Moleban zilota protiv Prajda

U blizini crkve Svetog Marka pripadnici verske organizacije zilota održali su moleban i uputili poruke protiv učesnika Prajda.

Kako javlja Tanjugov reporter sa lica mesta, pripadnici nepriznate hrišćanske organizacije držali su moleban na uglu Bulevara kralja Aleksandra i Resavske ulice, uz prisustvo velikog kordona policije i grupe građana, među kojima većina nije upoznata da to nisu monasi SPC.

Moleban su služili monasi manastira Utešiteljevo iz Rače kod Beograda.

0001

Danas rade sve bolnice i domovi zdravlja u Beogradu

Ministarstvo zdravlja Srbije odlučilo je da danas rade sve bolnice i domovi zdravlja u Beogradu, saopšteno je iz tog ministarstva.

U saopštenju se navodi da je to odlučeno zbog najave da će danas u glavnom gradu mnoge ulice biti zatvorene za saobraćaj i da će biti izmenjene pojedine linije gradskog saobraćaja.

“Na taj način će građanima biti omogućen lakši pristup zdravstvenim ustanovama, jer neće morati da traže dežurnu ustanovu, već će medicinsku negu moći da dobiju u najbližoj zdravstvenoj jedinici”, navodi se u saopštenju.

Takođe je navedeno da će ministar zdravlja Zlatibor Lončar danas obilaziti beogradske zdravstvene ustanove i kontrolisati njihov rad.

(B92, agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender