28. 11. 2021.
Ruskinja stigla na orbitalnu svemirsku stanicu

Ruskinja stigla na orbitalnu svemirsku stanicu

Ruskinja stigla na orbitalnu svemirsku stanicu

Tročlana ekipa, ili „ekspedicija“, kako to zove američka svemirska agencija NASA, čini 42. ISS-misiju. Ona će nešto više od mjesec dana raditi zajedno sa 41. misijom koja je u orbiti još od 28. maja. Sada je na svemirskoj stanici ukupno šestoro kosmonauta.

Već gotovo četiri mjeseca tamo su Maksim Surajev (komandant/Rusija), Gregori Vajzmen (inženjer/SAD) i Aleksander Gerst (inženjer/ Nemačka), a upravo su im se pridružili inženjeri Beri Vilmor (SAD), Aleksander Samokutjajev (Rusija) i – inženjerka Jelena Serova, prenosi Dojče vele.

Ona je četvrta Ruskinja u svemiru; prva žena u svemiru je bila Valentina Terješkova 1963. Gotovo 20 godina kasnije, 1982., u orbiti je bila Svetlana Savickaja, a 1997.. je Jelena Kondakova ostala u svemiru 178 dana.

Jelena Serova ima 38 godina; 2001. je završila studije na Moskovskom državnom vazduhoplovnom institutu, a dvije godine kasnije i studije ekonomije na Univerzitetu za razvoj instrumenata i računara, takođe u Moskvi.

Prije nego što je dobila mjesto u svemirskom programu, radila je kao tehničarka u svemirskom koncernu Energija kao i u ruskom Centru za kontrolu svemirskih misija u Koroljovu. Godine 2006. primljena je u grupu za trening kosmonauta RKKE-16 i potom završila osnovni trening koji je trajao od februara 2007. do juna 2009. godine, 2011. je nominovana za članicu ekipe Sojuza TMA-14M i 42. ISS-misije.

Ruskinja stigla na orbitalnu svemirsku stanicu

Pedeset tri godine poslije legendarnog leta prvog čovjeka u svemiru – Jurija Gagarina, svemirski letovi su u Rusiji gotovo isključivo stvar muškaraca. Vitalij Davidov iz ruskog svemirskog centra Roskosmos, rekao je da za Ruskinje koje bi željele da postanu kosmonautkinje „nema dovoljno uzora“.

Poslije Gagarinovog leta, u svemiru je boravilo više od 100 ruskih kosmonauta, ali prije Jelene Serova samo tri žene. SAD su od 1983. do danas u svemir poslale ukupno 45 žena.

I dok su za samog Gagarina kosmonautkinje bile „svemirske amazonke“, Sergej Voronkov, ruski stručnjak za astronautiku, kaže da je za žene nepovoljno to što svemirska obuka traje osam godina i to najčešće u periodu kada one žele da zasnuju porodice i dobiju decu…

Do sada je na svemirskoj stanici ISS bilo ukupno 211 ljudi; među njima je 89 osoba koje su tamo bile dva ili više puta, kao i sedmoro svemirskih turista – svaki od njih je sedmodnevni „paket-aranžman“ na ISS-u kao i odlazak i povratak Sojuzom platio po 20 miliona dolara, a jedan od njih (Čarls Simonji) je to učinio već dva puta.

Najduža ekspedicija je bila ISS-14: trajala je 215 dana i 8 sati. Za stanicu ISS su stalno prikačena dva Sojuza za slučaj hitne evakuacije na Zemlju. Treći Sojuz služi za prevoz kosmonauta.

(Saša Bojić / dw.de)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender